Не че не може да използваме доматите в най-естествени им вид с ципата или пък просто да купим консерва с вече обелени такива, но защо да го правим след като има начини бързо и лесно сами да си ги обелим?

Микровълнова, шейкър, нож и кой е най-лесният начин да обелим чесън

Трикът, с който белим чесън за секунди

Изненадващо лесно

След като разкрием тайните, просто няма да имаме причина да не си белим ние доматите. Ще спестим време и усилия, а пък и ще се насладим на ястието, което сме планирали да приготвим, точно както е по рецепта. Ето и какво да правим, за да не ни се налага вече да отбягваме някоя гозба, просто защото за да я сготвим трябва да белим домати.

Замразяваме и белим

За този метод не ни е нужна предварителна подготовка или дори да включваме котлон (за разлика от популярния метод с бланширането). За този по-лесен начин просто трябва да извадим от фризера домати, които вече имаме замразени и да ги размразим. След това ципата им ще се изплъзне почти сама.

Снимка 586596

Източник: iStock

Най-добрият съвет е следният: Вземаме замразените домати и за бързото им размразяване ги държим под течаща гореща вода (но колкото могат да понесат ръцете ни, внимаваме да не се опарим) докато леко разтриваме ципата. Така тя би трябвало да се отдели съвсем лесно от домата, който след това може да прибавим директно към ястие, което готвим или пък да консервираме в буркан.

Рендосваме

Това е другият, дори още по-мързелив вариант, с който да белим доматите. За целта са ни нужни наистина минимални усилия и едно ренде. Е, домати също, разбира се. Този път обаче те не трябва да са от фризера, а държани на стайна температура или в хладилник. Щом ги настържем, ще получим свеж, гъст доматен сос, който сами сме си приготвили в домашни условия. И отново, няма да ни е необходимо да се разхождаме излишно до магазина.

Снимка 586595

Източник: iStock

Салморехо кордобес и как да си приготвим тази испанска студена лятна супа

Свежа идея за страхотна студена лятна супа

Как да си приготвим салморехо кордобес

Ето и какво да направим: Вадим рендето от шкафа и го поставяме върху широка купа или чиния. Вземаме си и доматите и един по един ги настъргваме, започвайки от долната им част и стигайки накрая до дръжката. По този начин ципата на доматите ще се отдели най-лесно, оставяйки само вътрешността им да се събере в съда, пише bon appetit. И след като и последният домат мине през рендето, воала, готови сме!