Чесън - този ароматен зеленчук може не само да стимулира имунитета ни, но и да промени коренно много блюда, обикновено към добро. Има обаче един вечен въпрос, който съпътства ползването на чесън - как да го обелим най-бързо и най-ефективно.

Снимка 489471

Източник: iStock

Веднага се консултираме с един от любимите ни кулинарни сайтове The Kitchn. Те са направили подробно "изследване" на няколко метода и споделят кой според тях е най-добрият. Както и кои се оказват не особено удачни.

На дъното на класацията е трикът с врялата вода - пускаме скилидките във вряща вода за около минута, след което те би трябвало да се обелят магически. Последван е от мъчителното белене с нож.

Снимка 432479

Източник: iStock

Методът с поставянето на скилидките между две метални купи, които действат като шейкър, както и ползването на истински шейкър се оказват по-успешни. Нашият предпочитан метод - притискането на скилидката с широката страна на ножа, също е ефикасен, но ако ни трябва цяла скилидка, не е подходящ.

Снимка 489470

Източник: iStock

Фаворитът на The Kitchn е ползването на микровълнова печка - скилидките се оставят за минималните 20 секунди и след това се белят като на магия.

Чесънът, полезните му свойства, вирусите и как да го консумираме правилно

Как да ядем чесън

Кога трябва да сме особено внимателни