За мнозина кафето е истинска необходимост, без която просто не може да започне денят им. Няма нищо лошо в чаша ароматна кофеинова напитка след ставане, но важно условие е да я консумираме и след закуска.

Кафето на гладно може да предизвика редица проблеми, най-вече със стомаха, и определено е един нездравословен навик, от който е добре да се откажем, ако го имаме. Сега учените изтъкват и още една причина за това.

Според учени от Университета в Бат, Великобритания, кафето сутрин на гладно увеличава риска от развитието на диабет тип 2 в дългосрочен план с до цели 50%.

Снимка 498669

Източник: iStock

С експеримент е доказано, че ако изпием чаша силно кафе на гладно, а след това консумираме зърнена закуска например, нивата ни на кръвна захар ще са с 50% по-високи, отколкото ако пропуснем кофеиновата напитка.

Учените смятат, че това се дължи на свойството на кофеина да защитава мускулите от абсорбиране на захарта. Това рязко покачва на нивата на кръвна захар може да не се отчита като проблем в настоящия момент, но да се превърне в такъв след време.

Кофеинът, главоболието и как да пием кафе, за да не ни боли главата

Лекува ли кафето главоболие

Как да не постигнем обратния ефект

Препоръката на изследователите е, ако не можем да се откажем от навика си да пием кафе на гладно, а закуската ни включва въглехидрати и захар, да изчакаме известно време между чашата с кофеинова напитка и закуската, за да можем да намалим вредният ефект. Още по-добре е да закусим, а чак след това да се насладим на кафето си, предава Daily Mail.