Един от признаците за настъпване на дългоочаквания летен сезон е моментът, в който масово преминем от топло на студено кафе.

Кафето, кофеинът и моменталният ефект върху мозъка

Какво се случва в мозъка след чаша кафе

Научно обяснение на добре познатото усещане

Затова и от Bustle именно сега се свързват с експерт по темата, за да ни подготвят психически за тази на пръв поглед безобидна трансформация. Една от причините е въпросът коя от двете напитки съдържа повече кофеин.

Всъщност, силата и на двата варианта зависи от начина на приготвяне. Ако си направим горещо кафе, което след това само изстудим с лед, то количеството на естествения стимулант би било същото, обяснява доктор Кристин Бек. Най-много да се разреди.

Снимка 533137

Източник: iStock

В случай че го приготвим от самото начало като студено, то би се отличило с по-ниска киселинност и по-нежен вкус. Освен това, съдържанието на лед и вода го прави една идея по-хидратиращо. Същият ефект би имала напитката и в случай че добавим мляко.

От друга страна, горещото кафе е по-богато на антиоксиданти, които знаем, че предпазват клетките от увреждане, а това не е малко.

Кофеин, кафе, чай, шоколад и какви са ползите от тях

Как работи кофеинът, след като попадне в тялото ни

Ободряващото действие на чаша с кафе

Според проучване на Американското общество на химиците от 2020 г., горещият вариант на тонизиращата напитка съдържа една идея по-високи нива на кофеин. Основната причина е, че кафето се разтваря по-бързо и лесно именно в топлите течности.