Kонсервираните продукти са основен компонент на всеки добре зареден кухненски шкаф или килер, тъй като са практични и евтини. Могат да бъдат дори също толкова питателни, колкото техните пресни и замразени аналози, според американската Академия по хранене и диетика.

Какъв е срокът на годност на замразеното месо

Какъв е срокът на годност на замразеното месо

Практични съвети за съхранението на свинско, пилешко и телешко

Консервираната храна е и изключително практична и заради дългия срок на годност. Но вероятно сме се замисляли колко точно дълго може да съхраняваме консервите. Експертите по безопасност на храните дават някои обяснения в тази насока, цитирани от marthastewart.com.

Всеки любител на консервите ще се зарадва да разбере, че храната в тях може да издържи неопределено време - или поне в рамките на няколко години след посочената дата на етикета, според Браян Куок Ле, специализиран консултант по храните. Онези, с по-високо киселинно съдържание, като доматите, ще запазят качеството си в продължение на поне 18 месеца след изтичане на срока на годност. Тези пък с ниско съдържание на киселини, като месо и зеленчуци, ще се съхранят за двe до пет години.

Снимка 611494

Източник: iStock

Все пак, за да се запази този дълъг срок, кутиите трябва да се съхраняват правилно и в добро състояние - без ръжда, течове и каквито и да е повреди. Най-добре е да се държат на хладно и сухо място. Зоните около мивката, печката не се препоръчват, тъй като топлината и влагата могат да ускорят повредата и ръждясването.

Тъй като състоянието на кутията влияе на безопасността на нейното съдържание, търсенето на физически признаци върху нея ще ни помогне да определим дали консервата е годна за употреба. По-добре е директно да изхвърлим тези, които текат, изпъкнали са или силно вдлъбнати. Подобни деформации водят до появата на микроскопични дупки в кутията, позволявайки навлизането на малки количества кислород.

Снимка 611492

Източник: iStock

"Това създава благоприятна среда за развитие на спори на ботулиновия токсин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum", предупреждава Браян Коук и напомня, че дори и малко кислород освобождава токсина, който пък причинява ботулизъм - рядко, но сериозно заболяване, което засяга нервите на тялото.

Леката ръжда върху консервените кутии не е причина за безпокойство. Ако тя лесно може да се премахне с влажна кърпа, то храната вътре със сигурност все още е безопасна. Ако ръждата е засегнала голям участък и не се изтрива, то тогава е по-добре да изхвърлим консервата.

Предметите и храните, които никога не трябва да съхраняваме под мивката в кухнята или в банята

Нещата, които никога не трябва да държим под мивката

Звучи логично

Затова ако се съхраняват по правилен начин и се запазва целостта на опаковката, консервираните храни могат да издържат с години. Качеството и хранителната стойност на продуктите ще намалеят с времето, но ще са безопасни за консумация.