Макар много от любителите на бирата да предпочитат газираната напитка от хмел в бутилки, не са малко и тези, които се наслаждават на наливната в различните заведения, които посещават.

Какво се случва, ако пием бира всеки ден

Какво се случва, ако пием бира всеки ден

10 негативни последствия за здравето ни

Ако не говорим за малки бирарии, които сами си варят бирата понякога дори всеки ден, продължителността на времето, през което бирата в кеговете остава свежа, може да зависи от няколко фактора.

Различните стилове бира ще загубят своята свежест с различна скорост. Основното нещо, което определя колко дълго ще издържи един неотворен кег, е дали бирата е била пастьоризирана, което означава, че течността е била термично обработена, за да убие патогените и да удължи срока й на годност.

Снимка 686866

Източник: iStock

Ако приемем, че кегът се съхранява правилно, пастьоризираната бира ще остане свежа между 90 и 120 дни, докато непастьоризираната бира трябва да се консумира между 45 до 60 дни. Пивоварните обикновено подпечатват съдове с дата на пълнене, дата "най-добър до" или и двете, за да ни помогнат да следим годността.

Топ 10 на най-евтините дестинации за бира в Европа

Топ 10 на най-евтините дестинации за бира в Европа

България не попада в списъка

В перфектна среда отворените кеговете, които се източват с помощта на разпределителна система, базирана на CO2, трябва да останат свежи за същото време, както ако са неотворени, тъй като бирата не е изложена на кислород. Използването на кегове с ръчна "парти помпа" обаче е друга история. В този случай бирата се излага на повече кислород с всяко наливане, което означава, че запазва добрите си вкусови характеристики само за 12 до 24 часа.

Снимка 686867

Източник: iStock

Другото изключение е това, което е известно като жива бира. Популярен стил на места като Обединеното кралство, тези бири се зареждат с живи култури от дрожди и могат да остареят само за три дни, отбелязва Tasting Table.