Макар много от любителите на бирата да предпочитат газираната напитка от хмел в бутилки, не са малко и тези, които се наслаждават на наливната в различните заведения, които посещават.
Ако не говорим за малки бирарии, които сами си варят бирата понякога дори всеки ден, продължителността на времето, през което бирата в кеговете остава свежа, може да зависи от няколко фактора.
Различните стилове бира ще загубят своята свежест с различна скорост. Основното нещо, което определя колко дълго ще издържи един неотворен кег, е дали бирата е била пастьоризирана, което означава, че течността е била термично обработена, за да убие патогените и да удължи срока й на годност.
Източник: iStock
Ако приемем, че кегът се съхранява правилно, пастьоризираната бира ще остане свежа между 90 и 120 дни, докато непастьоризираната бира трябва да се консумира между 45 до 60 дни. Пивоварните обикновено подпечатват съдове с дата на пълнене, дата "най-добър до" или и двете, за да ни помогнат да следим годността.
В перфектна среда отворените кеговете, които се източват с помощта на разпределителна система, базирана на CO2, трябва да останат свежи за същото време, както ако са неотворени, тъй като бирата не е изложена на кислород. Използването на кегове с ръчна "парти помпа" обаче е друга история. В този случай бирата се излага на повече кислород с всяко наливане, което означава, че запазва добрите си вкусови характеристики само за 12 до 24 часа.
Източник: iStock
Другото изключение е това, което е известно като жива бира. Популярен стил на места като Обединеното кралство, тези бири се зареждат с живи култури от дрожди и могат да остареят само за три дни, отбелязва Tasting Table.