Пространството под мивката в кухнята или банята, в което обикновено е поместен шкаф или етажерка, може и да изглежда на пръв поглед много удобно за съхранение на определени предмети. Оказва се обаче, че съвсем не всяко нещо е добре да се постави там. Тъмните и често влажни условия създават среда за развитие на мухъл и плесен, които пък могат да навредят, дори унищожат определени материали.

Навиците, с които ставаме жертва на микробите

Навиците, с които ставаме жертва на микробите

И защо да се откажем от тях веднага

И според marthastewart.com, ако се допитаме до професионалистите, се оказва, че има предмети, които никога не трябва да съхраняваме в шкафа под мивката.

Кухненската мивка

Ако под мивката в кухнята е удачно да поставим торби за боклук или силни почистващи препарати, то в никакъв случай не трябва там да слагаме неща като малки уреди, съдове или тенджера под налягане. Защото те лесно могат да се повредят от всякакви течове, идващи от мивката.

Още повече това важи пък за хартиени изделия като кърпи, торбички или салфетки. Това са предмети, които най-лесно биха били унищожени от влагата.

Снимка 604066

Източник: iStock

Много хора поставят таблетките за съдомиялната машина в шкафа под мивката. Ако се замислим, това не е най-удачното място. Защото, от една страна, те могат бързо да се овлажнят, а от друга - лесно биха могли да бъдат намерени от малки деца или домашен любимец. Затова по-доброто място за таблетките е в мокрото помещение или на някой висок рафт.

Абсолютно немислимо е пък да държим в пространството под мивката зеленчуци като лук или картофи. Това изобщо не е място за хранителни продукти. Подобни нетрайни храни трябва да се съхраняват на сухо, тъмно и хладно място.

Мивката в банята

Някак логично звучи, предметите, които използваме най-често, да бъдат съхранявани на най-лесно достъпните места. Затова често, без да се замислим, пъхаме нещата от първа необходимост под мивката в банята. Оказва се, че не всички любими продукти за здраве и красота са в безопасност там.

Снимка 604068

Източник: iStock

Подобно на своя аналог в кухнята, пространството под мивката в банята е също така податливо на течове и мухъл. Дори още повече. Би било доста неудачно да поставим там спално бельо, кърпи или допълнителни постелки за банята. Вероятността да хванат плесен заради влагата и топлината, е много голяма - дори напълно сигурна.

Още по-неподходящо е мястото под мивката за нашите гримове. Това може да бъде дори опасно за тези продукти, които, в крайна сметка, поставяме върху лицето си. Пудрата, сенките и червилото винаги трябва да се държат на сухо и хладно място.

Белината и предимствата на универсалното дезинфекциращо средсво за чисти дрехи, кухня, баня и градина

Как най-правилно да почистим дома си с белина

Старо, но универсално изпитано средство

Под мивката в банята обаче с чиста съвест може да държим някои от принадлежностите си за коса. Някои четки, гребени и дори машата или пресата. И все пак, при едно условие - че са поставени в подходящи кутии и затворени с капак.