Храната е горивото за нашето тяло и нашия мозък. Затова какво ядем е от съществено значение за тяхното функциониране. Знаем доста повече по въпроса как определени храни се отразяват върху фигурата и функционирането на различни органи, но много по-малко за това какъв ефект оказват консумираните от нас продукти върху мозъка.

Разнообразното хранене със сигурност е най-полезно, защото набавя на организма всички необходими вещества. Някои храни са известни с това, че стимулират мозъчната дейност, а средиземноморската диета се споменава като най-полезният режим, за да бъдем с бистър ум години напред. Но нека разделим храните на няколко групи според състава им.

Въглехидрати

Мозъкът представлява едва 2% от общото ни тегло, но използва цели 20% от енергията, която се генерира от глюкозата. Затова и храненето е от съществено значение за правилната мозъчна функция.

Глюкозата е в основата на всички хранителни въглехидрати и е важна зa производството на серотонин в мозъка - невротрансмитер, който отговаря за доброто настроение. Именно затова въглехидратите са най-големият източник на енергия за мозъка ни.

Но онези, чистите, които се съдържат в ориза, картофите, плодовете, зеленчуците и млечните продукти. А не бързите въглехидрати, които не се трансформират в достатъчно енергия, но предизвикват зависимост.

Снимка 373736

Източник: iStock

Пробиотиците

Има ги в много храни, но сякаш по-често предпочитаме да ги приемаме като хранителна добавка. А преди години подобна опция нямаше...

Учените смятат, че има двупосочна комуникация между храносмилателния тракт и централната нервна система чрез биохимични сигнали. Това е и връзка между областите в мозъка, които отговарят за когнитивните ни способности и емоции и стомаха. Затова е интересно как пробиотиците влияят не само на храносмилането.

Смята се, че те променят обработката на информацията в червата, което има пряка връзка с тревожността и депресията. Засега са правени само малки и непредставителни изследвания по темата, но изводът от тях е, че храните с пробиотици влияят положително на настроението.

Снимка 405463

Източник: iStock

Мазнините

Те също са много важни за здравето на мозъка, защото участват в изграждането на клетъчните мембрани, както и в създаването и функционирането на невроните.

Около 60% от мозъка ни е съставен от омега-3 мастни киселини от тип DHA, които се намират в храни като мазните риби. Те са от съществено значение за правилното развитие на мозъка при все още неродените бебета и в първите години от живота, както и за здравето на очите.

Различни изследвания доказват, че ако ограничаваме заради диета приема на мазнини, нашитe когнитивни функции (възприятие, моторни умения, вземане на решения и други) може да пострадат. Прекалено високият прием на мазнини пък се свързва с повишения риск от деменция, пише BBC Good Food.

Снимка 405464

Източник: iStock

Витамините и минералите

Те присъстват в една или друга форма в почти всички храни, които консумираме. Най-важни за здравето и развитието на мозъка са витамини от група В, както и С (за формирането и развитието на клетките), D и E и магнезият (подобрява нервната пластичност).

Какво да знаем за витамин К

Какво да знаем за витамин К

Изключително важен елемент, за който рядко говорим

Колкото по-богата на витамини и минерали е храната, която консумираме, толкова по-дълго време мозъкът ни ще е здрав и млад. Освен това се предпазваме от нарушения в когнитивните функции и депресивни състояния.