Добрата лична хигиена е важна както за нас, така и за околните, на които със сигурност няма да им е приятно, ако миришем лошо. Но не винаги неприятният аромат, който се носи от нас, се причинява от пропуснатата баня. Оказва се, че има и някои храни, които могат да допринесат за него.

Храните, които намаляват риска от рак на дебелото черво

Храните, които намаляват риска от рак на дебелото черво

Ето какво да ядем повече, за да се предпазим от този „тих убиец“

Миризмата на тялото ни не е просто в резултат на изпотяване. Тя се дължи на сложни метаболитни процеси, които протичат в него непрекъснато. И когато храната, която ядем, се преработва, се образуват различни съединения. А те се отделят не само чрез урина и изпражнения, а и чрез потта, дъха ни и през кожата.

Оказва се, някои храни имат по-голямо влияние върху телесната миризма от други. Причината са конкретни вещества в тях, които при процеса на разграждане се превръщат в летливи молекули с неприятна миризма. В по-голямата си част се елиминират от организма, но все пак може да окажат влияние върху това как миришем. А ето и няколко конкретни примера.

Неприятната миризма може да идва и от храната ни

Източник: iStock

Неприятната миризма може да идва и от храната ни

Риба и морски дарове

Рибните протеини и някои специфични съединения като холин се метаболизират в тялото на някои хора във вещества, които имат отчетлива и силна миризма на риба. Тя може да се усети както в дъха, така и в аромата на кожата. Това не е задължително, но е срещано явление, което може да се появи и при хора без метаболитни нарушения.

Серни зеленчуци

Това са тези зеленчуци, които съдържат сяра, например аспержи, ряпа, броколи, карфиол и други подобни. Серните съединения в тях се разграждат при храносмилането в газове с остра и неприятна миризма. При потене те могат да преминат върху кожата и да доведат до неприятна миризма. Особено ако се консумират редовно, тя може да бъде по-силна и да се задържи за по-дълго.

Броколите са полезни, но невинаги

Източник: iStock

Броколите са полезни, но невинаги

Някои подправки

Тези, които са със силен вкус и аромат, като къри, кимион и други ориенталски, преминават през кръвния поток и могат да се отделят чрез потта и да й придаде неприятен аромат.

Болест, която ни прави алергични към месо и млечни продукти, се разпространява по света

Болест, която ни прави алергични към месо и млечни продукти, се разпространява по света

Какво е алфа-гал синдром

Червено месо

Колкото и странно да ни звучи, протеините в червеното месо се разграждат в тялото до аминокиселини. А те, при контакт с бактериите по кожата, могат да доведат до остри, неприятни, мазнини. Това обаче може да се случи като забавен ефект, защото на тялото ни му е нужно повече време, за да метаболизира месото. А редовната му и честа консумация може да има дълъг и по-изразен ефект върху телесната миризма, обяснява City Magazine.