Депресията, тревожността и високите нива на стрес са почти ежедневие за хората по целия свят. А освен че вредят на психиката, те могат да окажат и негативно влияние върху физиката - като качим тегло например.
Когато тялото е подложено на интензивен стрес, то освобождава хормона кортизол, което от своя страна води до покачване на апетита. Как се случва това? По същество по-високите нива на кортизол създават по-високи нива на инсулин в тялото и спад в кръвната захар. Перфектното условие гладът за нездравословни храни значително да се увеличи.
Д-р Джейсън Блок обяснява пред WebMD, че това се случва, отчасти защото тялото освобождава химикали в отговор на храна, която може да има директен успокояващ ефект.
Нещо повече, според Women's Health Mag, има няколко други навика, които подложените на стрес хора правят и които водят до качване на тегло.
Хората с тревожност често не си набавят достатъчно количество сън. А липсата му, подобно на стреса, допринася за произвеждането на повече кортизол.
Източник: iStock
Хората, които са стресирани, са и по-склонни да прибягват към емоционално хранене и да пропускат фитнеса. Да не говорим, че често се случва да забравим да ядем, когато сме заети на работа. Това забавя метаболизма и е по-вероятно да преядем по-късно през деня.
Докато всички тези неща са трудни за преодоляване, какво ще стане, ако използваме храната, за да подобрим настроението си? И по този начин да сведем до минимум възможностите за стрес и тревожност. Вместо да се утешаваме с нездравословна храна, защо не се опитаме да грабнем една от тези по-здравословни алтернативи.
Ето как да използваме силата на храната, за да подобрим ежедневието си, според Stars Insider.
Сардини
Източник: iStock
Дребната риба е богата на омега-3 мастни киселини, които благодарение на противовъзпалителните си свойства предизвикват добро настроение. Според проучване, публикувано от NCBI, хората със симптоми на депресия са се подобрили значително след началото на диета, включваща именно омега-3.
Нахут
Източник: iStock
Канадски изследователи са открили, че витамин В6 липсва при пациенти със симптоми на депресия, съобщава NCBI. Нахутът е чудесен негов източник, както и основната съставка на друг извор на щастие - хумуса.
Портокали
Източник: iStock
Портокалите съдържат голямо количество витамин С. Той е известен с това, че помага за понижаване на кръвното налягане, както и нивата на кортизола, в резултат на което се чувстваме по-спокойни и балансирани, пише Men's Fitness.
Спанак
Източник: iStock
Той също е богат на витамини В, което може да помогне за повишаване на нивата на серотонин. От своя страна, хормонът повишава настроението ни по естествен начин.
Малини
Източник: iStock
Според проучванията високото съдържание на антиоксиданти предотвратяват или поне намаляват депресията. Малините са богати именно на тези вещества.
Моцарела
Източник: iStock
Това може да е изненада за мнозина, но моцарелата всъщност съдържа повече триптофан, отколкото една пуйка. Тази аминокиселина е свързана с мозъчната функция и производството на серотонин.
Авокадо
Източник: iStock
Според Elle, авокадото е богато на витамин В, който изпраща невротрансмитери - серотонин и допамин, които пък допринасят за по-добро настроение.
Броколи
Източник: iStock
Броколите имат множество хранителни ползи. Нито един зеленчук не съдържа толкова хром, колкото тях. Karger пише, че хромът играе ключова роля в синтезиране на серотонин, норепинефрин и мелатонин.
Черен боб
Източник: iStock
Черният боб е пълен с фолиева киселина и магнезий - хранителни вещества, които са свързани с борбата с депресията. Според Journal of Active Disorder, диета, богата на магнезий, намалява риска от депресия.
Кашу
Източник: iStock
Говорейки за магнезий, кашуто е страхотен негов източник. По данни на Journal of Active Disorders, ако консумираме храни с ниско съдържание на магнезий сме по-склонни да изпаднем в депресия.