Депресията, тревожността и високите нива на стрес са почти ежедневие за хората по целия свят. А освен че вредят на психиката, те могат да окажат и негативно влияние върху физиката - като качим тегло например.

Закари Леви, "Шазам! Яростта на боговете", депресията и тревожността, с която се е борел актьорът

И супергероите страдат от депресия и тревожност

Закари Леви открито за проблемите си

Когато тялото е подложено на интензивен стрес, то освобождава хормона кортизол, което от своя страна води до покачване на апетита. Как се случва това? По същество по-високите нива на кортизол създават по-високи нива на инсулин в тялото и спад в кръвната захар. Перфектното условие гладът за нездравословни храни значително да се увеличи.

Д-р Джейсън Блок обяснява пред WebMD, че това се случва, отчасти защото тялото освобождава химикали в отговор на храна, която може да има директен успокояващ ефект.

Нещо повече, според Women's Health Mag, има няколко други навика, които подложените на стрес хора правят и които водят до качване на тегло.

Хората с тревожност често не си набавят достатъчно количество сън. А липсата му, подобно на стреса, допринася за произвеждането на повече кортизол.

Снимка 585023

Източник: iStock

Хората, които са стресирани, са и по-склонни да прибягват към емоционално хранене и да пропускат фитнеса. Да не говорим, че често се случва да забравим да ядем, когато сме заети на работа. Това забавя метаболизма и е по-вероятно да преядем по-късно през деня.

Докато всички тези неща са трудни за преодоляване, какво ще стане, ако използваме храната, за да подобрим настроението си? И по този начин да сведем до минимум възможностите за стрес и тревожност. Вместо да се утешаваме с нездравословна храна, защо не се опитаме да грабнем една от тези по-здравословни алтернативи. 

Ето как да използваме силата на храната, за да подобрим ежедневието си, според Stars Insider.

Сардини

Снимка 584088

Източник: iStock

Дребната риба е богата на омега-3 мастни киселини, които благодарение на противовъзпалителните си свойства предизвикват добро настроение. Според проучване, публикувано от NCBI, хората със симптоми на депресия са се подобрили значително след началото на диета, включваща именно омега-3.

Нахут

Снимка 584087

Източник: iStock

Канадски изследователи са открили, че витамин В6 липсва при пациенти със симптоми на депресия, съобщава NCBI. Нахутът е чудесен негов източник, както и основната съставка на друг извор на щастие - хумуса.

Портокали

Снимка 584086

Източник: iStock

Портокалите съдържат голямо количество витамин С. Той е известен с това, че помага за понижаване на кръвното налягане, както и нивата на кортизола, в резултат на което се чувстваме по-спокойни и балансирани, пише Men's Fitness.

Спанак

Снимка 584085

Източник: iStock

Той също е богат на витамини В, което може да помогне за повишаване на нивата на серотонин. От своя страна, хормонът повишава настроението ни по естествен начин.

Малини

Снимка 584084

Източник: iStock

Според проучванията високото съдържание на антиоксиданти предотвратяват или поне намаляват депресията. Малините са богати именно на тези вещества.

Моцарела

Снимка 584083

Източник: iStock

Това може да е изненада за мнозина, но моцарелата всъщност съдържа повече триптофан, отколкото една пуйка. Тази аминокиселина е свързана с мозъчната функция и производството на серотонин.

Авокадо

Снимка 584082

Източник: iStock

Според Elle, авокадото е богато на витамин В, който изпраща невротрансмитери - серотонин и допамин, които пък допринасят за по-добро настроение.

Броколи

Снимка 584081

Източник: iStock

Броколите имат множество хранителни ползи. Нито един зеленчук не съдържа толкова хром, колкото тях. Karger пише, че хромът играе ключова роля в синтезиране на серотонин, норепинефрин и мелатонин.

Черен боб

Снимка 584080

Източник: iStock

Черният боб е пълен с фолиева киселина и магнезий - хранителни вещества, които са свързани с борбата с депресията. Според Journal of Active Disorder, диета, богата на магнезий, намалява риска от депресия.

Вегетарианство, веган диета, яденето на месо и каква е връзката с депресията, и тревожността

Пази ли ни месото от депресия

Какво установиха учените

Кашу

Снимка 584079

Източник: iStock

Говорейки за магнезий, кашуто е страхотен негов източник. По данни на Journal of Active Disorders, ако консумираме храни с ниско съдържание на магнезий сме по-склонни да изпаднем в депресия.