Движението е важно за здравето ни. Движението е важно и за външния ни вид, защото колкото повече го практикуваме, толкова повече калории горим. Ако не сме от запалените фитнес ентусиасти обаче, сигурно сме се питали как да постигаме последното без много усилия.

Снимка 429754

Източник: iStock

Отговорът е простичък - ходене. Тази обичайна човешка дейност се отразява благотворно както на тялото ни, така и на психическото ни състояние - 15 минути разходка сред природата може да ни успокои, проясни мозъка и раздвижи кръвообращението ни.

Достатъчно ли е обаче да изминаваме определено разстояние ходейки за седмица, за да горим калории? Отговорът не е еднозначен. От Runtastic съпоставят 15 минути ходене с 15 минути джогинг, за да ни покажат, че при второто, съвсем логично, горим много повече.

Снимка 356829

Източник: iStock

Важно уточнение обаче е, че е важна скоростта, с която се движим. Колкото по-висока е тя, толкова повече калории изгаряме за придвижването си.

Затова и Runtastic твърдят, че при бягане изгаряме около 30% повече калории, отколкото ако изминем вървейки същото разстояние. Те ни предоставят и калкулатор, чрез който да сметнем точно колко изразходваме при бяг и при нормален ход в зависимост от скоростта, с която се движим и килограмите си.

Снимка 347004

Източник: iStock

Ходенето обаче също има своите ползи. Ако разполагаме с достатъчно време, един час разходка се равнява на 200 калории по-малко в тялото ни. Освен това не натоварваме мускулите и ставите си.