Диетолозите отдавна са доказали, че хлябът и тестените изделия са ни необходими. Не са и вредни, стига да не прекаляваме (и) с тях. Но напълняването е най-малкият проблем, който може да ни навлече прекомерната им консумация.
Детоложката Лиза Ричардс, автор на The Candida Diet, обяснява, че рафинираните въглехидрати водят до състояние на високо ниво на възпаление в организма, включително намалена когнитивна функция. И предупреждава: "Ще изпитате умора и мозъчна мъгла от възпалителния характер на съставките."
Но това е само една от научно доказаните вреди, вследствие на честото похапване на храни, богати на въглехидрати. Ето какво още може да очакваме, ако не ограничим приема им.
Източник: iStock
Напълняване
Вече няма съмнение, че белият хляб е по-вреден и че води до качване на излишни килограми.
Според проучване от 2014 г., хората, консумирали две или повече филии бял хляб на ден, са значително по-склонни към затлъстяване, отколкото приемалите една или по-малко.
Постоянен глад
Повечето видове хляб са свръх преработени и не събуждат нито един от сензорите ни за хранителни вещества. Тоест, тялото ни не идентифицира никакво чувство за ситост. "В крайна сметка, добавяте инсулин и кръвна захар, което води до засилване на глада", обяснява специалистката по хранене Шана Хусин.
Източник: iStock
Чести болки в стомаха
Някои от тестените изделия, които се предлагат на пазара като варианти с високо съдържание на фибри, често съдържат добавени влакна като инсулин и бета-глюкан. Последните често предизвикват стомашен дискомфорт, като подуване на корема и газове, напомня Рейчъл Файн, специалист по хранене и собственик на To The Pointe Nutrition.
Източник: iStock
Състояние на преддиабет
Ако нивата на кръвната ни захар са опасно близо до тези, които гарантират диабет, един от виновниците може да се окаже именно любимият ни хляб. Високо рафинираният му вариант повишава нивата на възпаление в организма и така понякога се стига до инсулинова резистентност. "Състояние, което често е предшественик на диабета", казва специалистът Хедър Ханкс от Instapot Life.
Високо кръвно налягане
Връзката между високото кръвно налягане и консумацията на хляб е по-"топла", отколкото предполагахме.
Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, хлябът и кифличките са двата най-големи доставчика на натрий, който е прочут с това, че вдига кръвното налягане.
А през 2018 г. специалистите доказаха, че дори и една филия бял хляб на седмица повишава риска от хипертония, напомнят от Eat This, Not That!.