Високото кръвно е един от най-често срещаните здравословни проблеми в световен мащаб. То изисква специални грижи и наблюдение, но в никакъв случай не значи, че трябва да забравим за спорта. Дори напротив - той е страхотен начин, за да поддържаме кръвното си в по-нормални граници. Разбира се, винаги трябва да имаме едно наум.

Високото кръвно налягане и няколко прости начина да му влияем без лекарства

Какво да направим, ако вдигаме кръвно

Има няколко прости начина да му повлияем

Редовната физическа активност е от съществено значение за нашето здравословно състояние. Когато сме диагностицирани с високо кръвно налягане, има една специална група упражнения, която отговаря на нашите нужни - аеробните.

Те повишават ефективността на сърдечно-съдовата система, като карат сърцето ни да бие по-ефективно, за да можем да получим достатъчен кръвен поток при по-ниско кръвно налягане. Това също помага на мускулите да използват кислорода по-ефективно.

Снимка 510866

Източник: iStock

Високата аеробна активност ускорява сърдечния ритъм и това води до понижаване на кръвното налягане. За да получим желания ефект, тренировките трябва да бъдат поне 150 минути на седмица - пет дни по 30 минути.

С изследвания е доказано, че можем да достигнем седмичната си цел и само през двата дни на уикенда и това също ще окаже ефект върху кръвното ни. А дори малко понижаване на неговите граници води до много по-голямо намаляване на риска от инсулти и инфаркти.

Ходене

То е най-лесният начин да се поддържаме в добра форма и в добро здраве. Според изследване от 2019 г., 30 минути на пътеката сутрин понижава нивата на кръвното налягане дори при по-възрастни хора и такива с наднормено тегло.

Снимка 510863

Източник: iStock

Разбира се, можем да се справим и без пътека, като изберем разходките навън, независимо какво е времето. И колкото повече крачки навъртим за ден, толкова повече се увеличава ефектът върху кръвното налягане и границите се понижават, предава The Healthy.

Други полезни тренировки

Плуването, джогингът, карането на колело и скачането на въже са друг начин, по който да се погрижим за кръвното си, а и не само. Като бонус може да свалим някои и друг излишен килограм и да се отървем от натрупания стрес, който също води до високо кръвно.

Снимка 510862

Източник: iStock

Истинският ефект

Важно е да се отбележи, че по време на самата тренировка кръвното налягане се повишава заедно с пулса. Когато приключим обаче, то постепенно се нормализира. А ефектът за постепенно понижаване на стойностите кръвното трябва да се забележи още след първата седмица редовно спортуване и продължава, докато и ние не се отказваме.

Тренировките, калориите, отслабването и колко често да тренираме, за да свалим килограми

Колко често да тренираме, за да свалим килограми

Само за амбициозни

Разбра се, спортът не може да замести лекарствата за кръвно и ако имаме предписани, не бива да спираме да ги приемаме. А редовните тренировки трябва да са комбинирани и с други промени в начина на на живот, като намаляване на консумацията на сол, поддържане на здравословно тегло, отказване от алкохола и тютюнопушенето.