Хлябът е познат на човека от най-дълбока древност. Хората го правят и консумират още от неолитната ера. Смята се, че първият хляб, приготвен от житно зърно, стрито с камък, смесено с вода и изпечено на огъня, е от около 10 хиляди години преди Христа.

Плесента по хляба и безопасна ли е

Безопасна ли е плесента по хляба

И може ли просто да я изрежем и да ядем

И въпреки че ни е познат толкова отдавна, сякаш все още не сме достатъчно наясно с хранителните му свойства. Затова и продължават да се разпространяват различни схващания, повечето от които напълно грешни.

Според испанското издание Hola, един от най-популярните митове, в който не бива да вярваме, е, че в калориите на пълнозърнестия и белия хляб има голяма разлика.

Пълнозърнестият хляб всъщност осигурява на организма само около 20 калории по-малко. В 100 грама бял хляб има 277 ккал, докато в 100 грама пълнозърнест - те са 258. И все пак последният е за предпочитане пред белия, но не и заради разликата в калориите.

Снимка 480412

Източник: iStock

Докато белият хляб се прави с рафинирани брашна, за пълнозърнестия се използват такива, направени от цялото зърно на зърнените култури. И точно поради тази причина пълнозърнестият запазва всички полезни фибри и минерали, между които калций, магнезий и цинк. А от тези хранителни вещества белият хляб е лишен.

Хлябът, правилното му съхранение и как да остане пресен за по-дълго

Как да запазим хляба пресен за по-дълго

Във фризер или в кутия

Пълнозърнестият хляб не e интересен само на хранително ниво, но и има предимството, че ни засища много повече. По този начин помага да регулираме апетита, особено ако целта ни е да отслабнем.