Диетите с малко мазнини обикновено включват пълнозърнести продукти, нетлъсто месо като пилешко без кожа, риба, плодове, зеленчуци и кълнове. Звучи здравословно, и е така, но все пак трябва да имаме едно наум.

Мазнините и здравословните мазнини, от които се нуждаем

Мазнините могат да бъдат полезни

Ако си ги набавяме по правилния начин

Ново проучване на диетолози от университета в Устър си поставя за цел да разбере как се отразява бедната на мазнини диета на мъжете.

Експертите от Великобритания са изследвали 206 мъже. Резултатите от проучването им показват, че диетата с малко мазнини намалява тестостерона на мъжете със средно 10 до 16 процента. При вегетарианците спадът е още по-голям - до 26 процента.

Снимка 526381

Източник: iStock

Понижените нива на тестостерон може да предизвикат редица здравни проблеми като по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, диабет и Алцхаймер. Нормалните нива на тестостерон при мъжете са много важни за спортните постижения, психичното и сексуално им здраве.

Затова експертите подчертават, че е важно в храната на мъжете да има и мазнини, например от месо, ядки и млечни продукти. Препоръчително е да консумират и достатъчно ненаситени мазнини - зехтин, авокадо, ядки, за да повишат тестостерона си.

Тестостеронът, щедростта на мъжете и каква е връзката между двете

Какво прави мъжете по-стиснати

Характерът не е всичко

Макар и мазнините да са важна част от балансирания начин на хранене, специалистите все пак препоръчват да не се прекалява с наситените, каквито има в маслото, тлъстите меса и сладкишите. Те могат да повишат холестерола, който увеличава опасността от сърдечносъдови болести.

Нивото на тестостерона зависи от средата, в която са израснали мъжете

Тайната на нивото на тестостерона при мъжете

Двете лица на мъжкия полов хормон

Все пак авторите на изследването подчертават, че тези изводи не са окончателни, пише Daily Mail. "В идеалния случай бихме искали да видим още няколко проучвания, за да потвърдим резултатите си", каза Джоузеф Уитакър от университета в Устър.