През последните десетилетия диетите стават все по-актуални. Хората сякаш биват все обсебени от желанието за загуба на тегло - в резултат на което се появяват нови модни хранителни режими, а приложенията за физическа активност се увеличават.

8 полезни вечерни навика, с които можем да си помогнем в отслабването

Навиците преди сън, които ни помагат да отслабнем

Важно е на какво посвещаваме часовете след работа

Най-важното нещо по пътя към мечтаното тегло е храненето и движението. Но твърде много хора смятат хапчетата за отслабване за лесен и пряк път за сваляне на излишните килограми. Би било чудесно, ако съществува "вълшебното хапче", но истината е, че подобни медикаменти са свързани с редица рискове за здравето и не бива да се приемат без лекарско предписание и надзор.

Редица клинични изпитвания са показвали, че хапчетата за отслабване могат да бъдат ефективни за намаляване и поддържане на теглото, но при определени хора - обикновено онези, чийто телесна индекс е над 30 и които вече са въвели други лечения като диети и упражнения.

Снимка 617295

Източник: iStock

Що се отнася до добавките за отслабване без рецепта, към тях също трябва да се подхожда с повишено внимание. Защото в най-добрия случай те не вършат работа, а в най-лошия - могат да причинят вреда.

Всички лекарства и добавки действат или за потискане на глада, или за подпомагане на чувството на ситост след хранене. Има и такива, които повлияват начина, по който тялото усвоява мазнините.

Независимо в каква посока действат, медикаментите трябва да се приемат от хора, които се борят със значително наднормено тегло и със свързаните с него съпътстващи заболявания, а не от всеки, който просто иска да свали няколко килограма.

Снимка 617297

Източник: iStock

Лекарствата за отслабване се препоръчват тогава когато ползата от приемането им превишава риска от странични ефекти и нежелани последствия. Такива рискове варират от често срещаните запек, гадене, затруднено заспиване или диария до по-тежки симптоми като високо кръвно налягане и сърдечни или бъбречни проблеми. За някои медикаменти пък специалисти предупреждават, че не са ясни дългосрочните ефекти от приема им, пише USA Today.

Ozempic, Wegovy, диабет, наднормено тегло и за какво предупреждават лекарите за отслабването с тези лекарства

Колко страшни са лекарствата за "отслабване", по които полудяха чужди и родни звезди

Какво съветват лекарите

Затова оптималният вариант за безопасно и сигурно сваляне на килограми е здравословната диета и редовните физически упражнения. И превенцията - предотвратяване на затлъстяването още в ранна детска възраст чрез начина на хранене, движението и спорта.