Логично е, че спазването на правилен режим както през деня, така и вечерта, оказва положително въздействие върху напредъка в отслабването. Специално вечерните навици, които ни помагат да свалим излишните килограми, се разделят на две групи. Едните са навиците, които влияят на начина, по който тялото ни обработва всичко, докато спим, а вторите са навиците, които ни помагат да спим спокойно, така че да се чувстваме енергични и готови за следващия ден.

Проучването, което доказва връзката между пиенето на кафе, мазнините в тялото и диабет тип 2

Помага ли кафето да отслабнем

От какво ни предпазва кафето

И тъй като спазването на здравословни навици вечер е ключово, ако искаме да намалим теглото си, е добре да знаем как можем да си помогнем. Ето точно как.

Ограничаваме яденето късно вечер

Този съвет е доста популярен и за това си има причина. Хората, които са склонни да ядат по-късно вечер, обикновено консумират по-калорична храна, а и често ядат на защото са гладни, а просто от скука. Избягването на хранене късно вечер преди лягане е добър начин да се уверим, че не приемаме излишни калории, от които реално не се нуждаем.

Снимка 613805

Източник: iStock

Хапваме нещо леко преди лягане

От правилото по-горе обаче има изключение и това не бива да ни учудва. Даже по-скоро трябва да ни радва, тъй като не се налага да заспиваме съвсем изгладнели. Ако искаме да хапнем нещо леко преди сън, е добре в него да има казеинов протеин, който е характерен с това, че се усвоява по-бавно и помага за възстановяването и изграждането на мускули. Този вид протеин можем да открием в млечните продукти.

Тренираме в подходящото време

Ако тренировката ни е близо до времето за сън, е съвсем вероятно да не можем да заспим. А и тялото ни продължава да гори калории през часовете след физическо натоварване. Затова най-добре е да си дадем поне няколко часа пауза между тренировката и лягането.

Снимка 613806

Източник: iStock

Ограничаваме алкохола преди сън

Известен факт е, че в алкохолът е калоричен. И освен че като го избягваме преди лягане, ще намалим калорийния си прием, ще спим по-добре и ще се чувстваме по-отпочинали на сутринта.

Снимка 613809

Източник: iStock

Спим на прохладно

Според изследвания температурата може да повлияе на начина, по който тялото ни обработва мазнините. И по-точно - да спим в по-хладна стая може да ни помогне за изгарянето на повече калории през нощта. Освен това на хладно и спим по-добре. Всъщност идеалната температура за спалнята е около 18 градуса по Целзий.

Снимка 613810

Източник: iStock

Избягваме синята светлина

Всички екрани, които са около нас - на телефона, лаптопа, телевизора, излъчват синя светлина, която може напълно да обърка циркадния ни ритъм. Ако използваме електроника непосредствено преди лягане, е много вероятно да ни е трудно да заспим. Затова ограничаването на времето, прекарано пред екран вечер, е от голямо значение за добрия ни сън.

Снимка 613811

Източник: iStock

Придържаме се към постоянен график

Този съвет важи не само за работата ни, но и за лягането ни вечер и събуждането ни сутрин. Да заспиваме и ставаме по едно и също време всеки ден е чудесен начин да управляваме циркадния си ритъм и да се уверим, че спим спокойно всяка вечер.

Сънят, събуждането и защо е важно да е по едно и също време всеки ден

Защо е важно да ставаме по едно и също време всеки ден

И каква роля има за съня ни

Създаваме си релаксиращ ритуал

Снимка 613812

Източник: iStock

Да се отпуснем преди сън е шансът ни да се отърсим от натрупалия се през деня стрес и да успокоим ума си. Можем например да си направим чай, който да изпием бавно, или пък да релаксираме във вана - важното е си създадем ритуал, който да ни действа успокояващо и да ни подготви да се унесем в хубав сън, пише Eat This, Not That.