Пластмасата е един от най-големите проблеми на съвременното общество. От една страна тя се произвежда от нефтохимикали, за чието производство са необходими много топлина и токсични вещества. От друга - за разграждането ѝ са нужни векове. Оказва се обаче, че пластмасата далеч не е най-големият ни враг що се отнася до здравето. Това всъщност са фталатите

Австралия и защо страната забранява биоразградимата пластмаса

Защо Австралия забранява биоразградимата пластмаса

Пластмасата не е създадена, за да се разгражда лесно

Фталатите са група от химикали, използвани във всичко - от козметика до почистващи препарати за домакинството. Те обаче са свързани с множество притеснителни здравословни състояния, като астма, проблеми с неврологичното развитие, затлъстяване и др. Ненапразно употребата на фталати при производството на детски играчки е забранена в Европейския съюз. В САЩ през 2009 г. някои видове фталати изобщо бяха забранени за употреба в пластмасите.

Фталатите обикновено се добавят, за да увеличат гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите. Те обаче не са част от химическата им структура, затова при стареенето или надраскването на пластмасовото изделие лесно излизат на показ и стават опасни.

Снимка 578397

Източник: iStock

Редица здравни експерти през годините доказват, че "приемаме" фталати главно с храната. Особено с мазните храни, като млякото и месата, които са в пластмасови опаковки. Те съдържат най-много от опасните химикали, тъй като мазнината е разтворител за фталатите. И тъй като нямат нито цвят, нито мирис, няма как да ги "надушим".

"Факт е, че не можем да знаем дали дадена храна съдържа фталати - можем да подозираме, но е почти невъзможно да разберем. А това ги прави трудни за избягване", казва Ерик Олсън, старши стратегически директор на храните, земеделието и здравните програми към Съвета за защита на природните ресурси на САЩ.

Освен в храната и в различните пластмаси, фталати има и в козметичните препарати (включително и в бебешките шампоани, пудри, течни сапуни и лосиони), както и в парфюмите и ароматизаторите от всякакъв вид.

Снимка 578399

Източник: iStock

Фталати има и в препаратите за почистване и полиране, в лекарствата (като покритие), в редица медицински материали, в селското стопанство, в строителните материали и в мебелите, в подовите покрития, в мастилата и боите, в глината за моделиране и т.н. Списъкът е безкраен. 

Заради широкото им приложение, сме изложени на тяхното вредно въздействие непрекъснато, без дори да подозираме. По този начин обаче можем лесно да прехвърлим допустимите стойности за организма ни и да се окажем изложени на опасност.

Еко пластмасата, спермата от сьомга и как помага за създаване на нова пластмаса

Необичайното приложение на спермата от сьомга

Как сперматозоидите на рибата помагат за създаване на...

Това, което можем да направим, е задължително да четем етикетите и ако попаднем на съкращения като DBP, DNOP, DiNP, DEP, BBzP, DEHP, DiDP, DnHP, DMP, DnOP или думата phthalate като част от съдържанието, по-добре да не използваме продукта, независимо от приложението му, съветват от Web MD.