Пластмасата е един от най-големите проблем на съвременното общество. От една страна тя се произвежда от нефтохимикали, за чието производство са необходими много топлина и токсични вещества. От друга - за разграждането ѝ са нужни векове.

Поради тази причина от години се правят различни проучвания, за да се намерят подходящи алтернативи, които да са по-малко вредни за околната среда. Така вече съществуват биоразградими пластмаси, създадени от материали като водорасли и царевично нишесте. Проблемът е, че и за тяхното производство е необходима много енергия и трудно се рециклират. Затова и учените продължават да търсят по-устойчиво и добро решение.

Екип от китайски изследователи е в процес на разработка на нова пластмаса от доста необичаен материал - сперма на сьомга, който може да се окаже най-екологичният вариант, открит до този момент.

Снимка 555548

Източник: iStock

Суровината се получава като ДНК от сперматозоидите на рибата се комбинират с химикал от растително масло, който ги свързва. По този начин се получава мек материал, известен като хидрогел. Хидрогелът се оформя в желаната форма и се изсушава чрез замразяване, за да се премахне влагата, пише Times. Учените вече са успели да произведат чаша и парчета от пъзел.

Новата пластмаса се създава от къси нишки ДНК - веществото, което носи генетичен код и което образува усукваща се двойна спирална структура вътре в живите клетки. Въпреки че екипът от китайски учени създава суровините си от сперма от сьомга, ДНК носи генетичния код за всяко живо същество на планетата.

Австралия и защо страната забранява биоразградимата пластмаса

Защо Австралия забранява биоразградимата пластмаса

Пластмасата не е създадена, за да се разгражда лесно

Проучване от 2015 г. сочи, че на планетата има около 50 милиарда тона ДНК, които на практика могат да се използват за създаване на нова еко пластмаса.