Много страни по света предприеха мерки по намаляване и цялостно елиминиране на еднократната пластмаса в хода на настоящото десетилетие.

Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé и кои са компаниите, които замърсяват с пластмаса

Ето кои са големите замърсители с пластмаса

Лицемерието на корпорациите продължава

Една от тях е Австралия, която наскоро представи Национален план за пластмасата, който предвижда забрана на ползването на пластмасови продукти в някои заведения за хранене и плажовете в страната до средата на 2022 г.

Интересното в случая е, че инициативата предполага елиминиране и на биоразградимите пластмасови изделия, които според правителството на страната не са по-малко безвредни от обикновените пластмасови продукти.

Снимка 522790

Източник: iStock

Аргументът за решението е, че не съществуват регулации и правила за производството на истински биоразградими продукти, а това от своя страна води до наличие на вредни полимери, подобни на тези в обикновените пластмасови изделия.

У тях се срещат и други химикали, които са специално добавени за по-бързото разграждане на материята, но носят допълнителни рискове за околната среда.

Друг проблем е, че скоростта на разграждане не се тества в естествена среда, а в лабораторна такава, което в някои случаи означава, че биоразградимите продукти са също толкова трудни за разграждане, колкото и останалите пластмаси.

Снимка 522791

Източник: iStock

Дори онези изделия, които са направени от преработени растителни материали, могат да останат в природата за десетилетия и не са природосъобразна алтернатива, смятат австралийските власти.

Компостируемите пластмаси, които са различни от биоразградимите такива, също не са добър вариант, тъй като компостирането им е предвидено да се случва в индустриални условия, които няма как да бъдат репликирани в природата или у дома.

Снимка 522792

Източник: iStock

Затова Австралия вижда решение единствено в максималното ограничаване на потреблението на всички пластмасови продукти и инвестиции в средства за рециклиране, пише The Conversation. 

Микропластмасата, наличието й в храната ни и кои продукти са абсолютни рекордьори

Храната рекордьор по съдържание на микропластмаса

И жителите на кои държави са най-застрашени

Целта на страната е да започне да рециклира до 70% от всички пластмаси до края на 2025 г., а дотогава съветът й е бизнесите и потребителите да залагат повече на съдове и продукти за многократна употреба.