Ако има дисциплина, която доминираше в залите за спорт по света през изминалата година, това без съмнение беше HIIT. Интервалните тренировки с висока интензивност се превърнаха в една от най-популярните опции, когато става въпрос за влизане във форма. И не е изненадващо: това е много ефективен метод за отслабване и укрепване на тялото, особено ако се комбинира с подходяща диета.

HIIT, високоинтензивните тренировки и как ни поддържат по-млади

Тренировката, с която сме по-млади за по-дълго

Ефект и на клетъчно ниво

Тази година обаче се появява сериозен конкурент. Нова тенденция в тренировките, наречена flexercise, която работи на съвсем друг принцип. Упражненията са бавни и имат само една цел - да ни отпуснат и да доведат движението до всички възможни диапазони, което ги прави подходящи за всяка възраст. Оттук идва и комбинацията от думи - гъвкавост и упражнение, които съставляват термина.

Противно на това, което преобладава в упражненията с голямо натоварване като бягане, бокс или други високоинтензивни упражнения като кросфит, flexercise обхваща нежни стилове на движение. Това не е само една дисциплина, а съвкупност от всички онези, които имат връзка ум-тяло. Идеята е да се наслаждаваме на движението без натиск, без да зависим от тренировъчен график или заплащане на такса за фитнес.

Снимка 560029

Източник: iStock

Поради тази причина дейности като разтягане или разходки сред природата имат по-голяма стойност от всякога в тази тенденция, която разбира упражнението като акт на спонтанно решение, което се практикува без състезание.

Идеята на flexercise е, че не е нужно да бягаме маратон, за да активираме тялото си сутрин и да намерим баланс. Трябва просто да опитаме упражнения с ниско натоварване като йога, пилатес или водна аеробика и да се допитаме до тялото си какво чувства, или какво иска да прави, без да го насилваме.

Снимка 560028

Източник: iStock

"Когато става дума за ползи като подобряване на настроението, облекчаване на стреса и получаване на ендорфин... flexercise упражнения са толкова мощни", казва пред Hola Исабел Диас, една от най-големите поддръжници на тази нова тенденция в спорта в Испания.

Тренировките и колко време отнема, за да видим резултати

Колко време трябва да тренираме, за да видим резултати

Един въпрос, който несъмнено вълнува всички ни

Още по-хубавото на този тип упражнения е, че в условия на пандемия, зелени сертификати и куп други изисквания, за да се доберем до фитнеса или залата за тренировки, flexercise ни дава възможност да спортуваме практически навсякъде.