Все повече се говори и за вредите, които замърсяването нанася на всеки от нас. Те сякаш са неизбежни, ако живеем в голямо населено място. Възможността да си седим по цял ден вкъщи определено не е решение на проблема, последиците, от който могат да са както дихателни проблеми, така и онкологични заболявания.

Оказва се обаче, че замърсяването на въздуха не се отразява само на здравето на белите дробове и сърцето. Последните изследвания установяват, че фините прахови частици също могат да причинят увреждане на мозъка и учените смятат, че най-накрая са разбрали как.

Експерименти с мишки показват, че ултра фините прахови частици във въздуха могат да влязат в белите дробове, да се промъкнат в кръвоносната система и да достигнат до мозъка.

Замърсяването, врабчетата, градските птици и как им влияе мръсният въздух

Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си обитатели

След като токсините присъстват в неврологичната тъкан, те стават значително по-трудно достъпни за имунната система. Всъщност авторите на изследването откриват, че частиците, пренасяни във въздуха, се задържат в мозъка по-дълго от всеки друг орган в тялото на мишката.

След около един ден токсините в органите на засегнатите мишки намаляват значително. Изключение обаче прави мозъкът - той изхвърля токсините много по-бавно.

Снимка 578680

Източник: iStock

Все още не е ясно дали точно това се случва и при хората, но констатациите показват, че ако частиците са достатъчно малки, те могат да се преминат през кръвно-мозъчната бариера - контролна точка, която обикновено спира опасните субстанции и други вредни компоненти в кръвта да достигнат до централната нервна система.

Знае се, че когато кръвно-мозъчната бариера е по-пропусклива, това може да предизвика различни когнитивни увреждания. Сегашното изследване обаче е едно от първите, които показват, че мръсните частици във въздуха успяват да преодолеят тази контролна преграда.

Аспиринът, превантивните му действия срещу  сърдечни заболявания и новите твърдения на специалистите

Има ли смисъл в ежедневния прием на аспирин

Новите твърдения на специалистите

По-рано учените смятаха, че фините прахови частици не могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера. Преобладаващото мнение бе, че частиците достигат до мозъка чрез носа или нервните клетки на стомашно-чревния тракт, които са свързани пряко с централната нервна система.

"Тази работа хвърля нова светлина върху връзката между вдишването на частици и начина, по който те впоследствие се движат около тялото", обяснява Изълт Линч - учен от Университета в Бирмингам във Великобритания.

Снимка 578681

Източник: iStock

Той пояснява, че в наши дни се знае много повече за това как замърсяването на въздуха влияе върху сърдечно-съдовата система, отколкото върху централната нервна система.

Домът, мръсният въздух и навиците, които го създават

Въздухът у дома ни разболява

Защо и как да го предотвратим

През последните години обаче хроничното излагане на замърсяване на въздуха в големите градове е свързано с невровъзпаление и когнитивен спад, дори при младите хора. Някои от щетите изглеждат много подобни на болестта на Алцхаймер, която също е свързана с пропусклива кръвно-мозъчна бариера, уточняват от Science Alert