В продължение на години ниските дози аспирин се препоръчваха като превенция на сърдечни заболявания, защото разреждат кръвта и намаляват риска от съсиреци.

Болкоуспокояващите, депресията и помагат ли аспиринът и ибупрофенът при депресивни състояния

Антидепресантът в домашната ни аптека

Едно хапче - две ползи

Специализирана медицинска група в САЩ (USPSTF) обаче разкри някои опасности, свързани с употребата на аспирин, особено при хора над 60 години.

Специалистите твърдят, че аспиринът изглежда има много по-малка полза за сърдечно-съдови заболявания от това, което се е смятало до момента. И дори съществуват редица рискове при употребата му - като странични, нежелани ефекти.

Снимка 572142

Източник: iStock

Така ежедневният прием на аспирин дразни лигавицата на стомаха и червата, което може да доведе до кървене в храносмилателната система.

Хората от мъжки пол трябва да бъдат по-внимателни при приема на аспирин, както и тези с хронични заболявания като диабет, чернодробни болести и високо кръвно налягане.

Пушачите също е препоръчително да избягват честия прием на аспирин.

Снимка 572141

Източник: iStock

Като цяло, новото схващане на медицинските лица е, че не е нужно човек да приема аспирин като превантивна мярка, освен ако не е препоръчан от лекар. Въпреки това, пациентите трябва да обсъдят ползите и рисковете от ежедневна ниска доза аспирин с лекаря си, преди да направят каквито и да е промени в ежедневния си режим.

Освен това, подчертават, че има други, много по-подходящи терапии от приема на аспирин, които могат да намалят риска от инфаркти или инсулти, пише Eat This, Not That.

Колаген, селен и хранителните добавки, от които нямаме нужда

5 хранителни добавки, от които изобщо не се нуждаем

Просто не вършат работа

Повечето от тях са добре познати на всички - контрол на кръвното налягане, загуба на излишно тегло, оптимизиране нивата на кръвната захар и холестерола. И, разбира се, здравословен начин на живот.