Фъстъченото масло е сред суперхраните, които са любими на мнозина сред нас. Оказва се обаче, че ако обичаме да си похапваме повечко от него, трябва да имаме предвид как може да се отрази това на тялото ни. Особено важно е да внимаваме с количеството.

Овесените ядки, протеинът, мазнините и как да ни държат сити за по-дълго

Трикът, с който овесените ядки ни държат сити по-дълго

Лесно и вкусно

Както и много други храни, фъстъченото масло, освен вкусно, е и полезно, но също така може да окаже и негативно влияние върху здравето ни.

Консумацията му се свързва със затлъстяването при много хора, появата на хронични възпаления и автоимунни заболявания. Това, разбира се, се отнася за случаите, когато се прекалява и човек се отпуска да яде предимно ядкови и бобови храни продължително време.

Стига да спазваме препоръчителната доза от две супени лъжици фъстъчено масло, няма причина да се притесняваме, че може да си навредим.

Снимка 571460

Източник: iStock

Дори е добра идея да го включваме ежедневно в менюто си, тъй като то съдържа полезни мазнини и е богато на фибри и протеин.

А още по-хубавата новина е, че е подходящо за консумация от хора, които спазват различни диети или са на режим. За тези, които следят кръвната си захар, фъстъченото масло е особено полезно, защото има малко въглехидрати и нисък гликемичен индекс.

Фъстъченото масло, калориите, някои видове рак, защо и как да го консумариме

Доказаните ползи от редовната консумация на фъстъчено масло

И един факт, с който да внимаваме

Да добавяме по малко количество към закуската си с овесени ядки например, е чудесен начин да запазим балансирана кръвната си захар, пише Prevention Magazine.