Овесените ядки са предпочитан лесен и вкусен вариант за закуска. Но има един проблем - често не успяват да заситят глада ни, докато стане време за обяд. Затова е добре да знаем някоя и друга хитрост, с която да ги направим и по-вкусни, и по-засищащи, и по-полезни.

Овесените ядки, ползите им за здравето и можем ли да ги консумираме всеки ден

Овесените ядки и ползите за здравето

Страхотен старт на деня

Овесените ядки имат редица ползи за нашето здраве. Те са пълни с фибри, подпомагат храносмилателната система и поддържат сърцето здраво. Но за да не бъдем с празен стомах час, след като сме видели дъното на купичката, е добре към тях да прибавим не само обичайните плодове, но и източник на протеини или мазнини.

Това са два макронутриента, които ни помагат да се чувстваме сити за дълго. Мазнините ни засищат, защото преминават през храносмилателния тракт и се усвояват по-бавно.

Снимка 528979

Източник: iStock

От своя страна, протеините подтискат действието на хормона на глада грелин. Нужни са ни около 20-30 грама от тях на всяко хранене, за да не прегрешаваме междувременно с не каквото трябва.

Фъстъченото масло е един перфектен избор в случая. С лъжица или две, добавени в купата с овесени ядки, ще добавим и протеини, и мазнини. Друг вариант е да използваме прясно мляко, а не вода, когато ги приготвяме.

Овесени ядки - лесна и супер вкусна рецепта за закуска

Една по-различна закуска

Тайната е в подправките

Разбира се, има и други алтернативи - добавяне на ядки, семена, протеин на прах или кисело мляко с висок процент масленост. Всичко е въпрос на вкус, а целта да бъдем сити за по-дълго отново ще бъде постигната, казват от Eat This, Not That.