Еритритолът е популярен изкуствен подсладител, който се използва като заместител на захарта в голяма част от нискокалоричните, нисковъглехидратни и кето продукти, които срещаме на пазара. И въпреки че може и да ни се струва, че е за предпочитане пред захарта, оказва се, че видим ли го в състава на някой продукт, е по-добре да не го купуваме.
Защото според ново проучване консумацията на еритритол е свързана с повишен риск от инфаркт, инсулт и дори смърт. След като наблюдават повече от 4000 души в САЩ и Европа, подложени на планова сърдечна оценка, изследователи от клиниката в Кливланд установяват, че хората, които имат по-високи нива на еритритол в кръвта си, имат по-голям шанс да получат инфаркт или инсулт. Освен това учените забелязват, че консумирането на еритритол може да предизвика образуването на кръвни съсиреци.
На базата на новото проучване изследователите предупреждават, че еритритола не трябва да се възприема като здравословна и естествена алтернатива на захарта. Също така той не бива да се препоръчва на хора със затлъстяване, диабет или метаболитен синдром, тъй като те вече са изложени на риск от сърдечно-съдови здравословни проблеми.
Източник: iStock
"Сърдечно-съдовите заболявания се развиват с течение на времето и са водещата причина за смърт в световен мащаб", уточняват учените. По думите им е разумно да избягваме консумацията на еритритол, поне докато не бъдат извършени повече проучвания, за да се потвърдят наблюденията от настоящето изследване.
Въпреки че са необходими допълнителни изследвания за въздействието на еритритола и другите подсладители върху здравето ни, учените не заключават, че всички изкуствени подсладители са опасни, пише Washington Post.