Знаем колко важна е ролята на бъбреците за тялото ни - те спомагат за премахването на отпадъчни продукти от кръвта, балансират течностите и кръвно налягане. Затова тяхното заболяване може да бъде диагноза, променяща драстично съществуването ни. Ето защо е важно да водим начин на живот, който поддържа здравето на този важен орган.

Брус Лий, вода, бъбреци, хипонатриемия и новата версия за смъртта на актьора

Да починеш от пиене на твърде много вода

Нова версия за смъртта на Брус Лий

Фактори като диети, тютюнопушене, нива на кръвно налягане и диабет могат да повишат риска от развитие на хронично бъбречно заболяване. Дори напитките, на които често се наслаждаваме, могат да имат значително влияние върху здравето на бъбреците. При това съвсем не става дума единствено за алкохол, но и онези, които на пръв погледа са по-безобидни. Каквито са газираните напитки. Дори нещо повече - оказва се, че именно те (както диетичните, така и обикновените) са сред най-големите "врагове" на нашите бъбреци, подчертава Eat This, Not That.

И макар да знаем, че газираните напитки не са най-питателните, надали сме запознати с влиянието им конкретно върху бъбреците. Основният проблем е във високото съдържание на захар, което може да увреди кръвоносните съдове. Според проучване от 2015 г., пиенето на повече от четири подсладени със захар газирани напитки на седмица повишава риска от развитие на хронично бъбречно заболяване.

Снимка 601965

Източник: iStock

Фосфорната киселина е другата съставка, която пряко влияе на здравето на бъбреците. Тя се среща в големи количества в газираните напитки и особено в колата. Киселината променя състава на урината, което пък води до образуването на болезнените камъни в бъбреците. Ето защо специалистите изрично подчертават, че хора с хронични бъбречни заболявания трябва да избягват употребата на кола.

И ако смятаме, че пиейки газирана напитка с изкуствени подсладители е нещо по-полезно за нас, оказва се, че сме в заблуда. Този вид подсладители повишават многократно риска от бъбречно заболяване.

През 2011 г. е публикувано изследване, което доказва, че пиенето на повече от две чаши изкуствено подсладена газирана напитка на ден двукратно увеличава шансовете за намалена бъбречна функция при жените.

Газираните напитки, мозъкът и как го състаряват преждевременно

Още една причина да не пием газирани напитки

Вредата, която нанасят на мозъка

Изследователите не са единодушни дали това се дължи на аспартама или захарина - основно използвани в този вид напитки. Поради тази причина най-добре да бъдем внимателни и да ограничим всички диетични газирани напитки, независимо от изкуствения подсладител, който съдържат. Това е един добър начин да запазим здравето на бъбреците си.