За всеки, който се интересува от древната история на човечеството, посещението на египетските пирамиди и древните храмове на фараоните са задължителни. А сега имаме още една причина да искаме да се отправим към Египет.

Преди дни страната откри реставрирания Път на сфинксовете - алея, дълга почти три километра, която свързва храмовите комплекси Луксор и Карнак.

Това стана на пищна церемония, която представляваше историческа възстановка на древния фестивал Опет - карнавал и празненство, организирано от древните египетски династии в чест на река Нил и плодородието.

Хиляди танцьори, певци и други изпълнители, облечени в древни одежди, се включиха в церемонията. Тя бе съпроводена от грандиозни светлинни ефекти, фойерверки и подходящо озвучаване.

Ройтерс припомнят, че Пътят на сфинксовете датира отпреди 3400 години, но е открит от археолози в края на 40-те години на миналия век. Министерството на туризма на Египет пояснява, че той е удължаван от всяка следваща династия фараони, а днес представлява "най-големият музей на открито в света".