Консумацията на яйца всеки ден може да направи чудеса за тялото ни - по-здрава кожа и коса, по-добро зрение, силни кости и остър ум. Не е случайно, че специалистите ги наричат една от най-пълноценните храни.

Яйца на очи, но както ги приготвя Гордън Рамзи

Яйца на очи, но както ги приготвя Гордън Рамзи

Техниката е важна

Едно голямо варено яйце дава само 78 калории, но осигурява висококачествен протеин, полезни мазнини и важни витамини като A, D, E, B12, фолат, както и минерали като селен, фосфор и цинк. С други думи - почти всичко, от което тялото ни се нуждае, както отбелязва Healthline.

Защо да ги включим в менюто си всеки ден

Комбинацията от протеин и полезни мазнини ни държи сити по-дълго, а витамините B12 и D помагат за превръщането на храната в енергия.

Снимка 730395

Източник: iStock

Освен това, витамините от група B и аминокиселините подхранват кожата и косата, а ноктите стават по-здрави. Яйцата са богати на холин - ключов за паметта, настроението и нервната система.

Как да готвим яйца, без да губим полезните им качества

Как да готвим яйца, без да губим полезните им качества

При варене, поширане и пържене

Те съдържат лутеин и зеаксантин, които пазят очите и намаляват риска от макулна дегенерация. Витамин D подпомага усвояването на калция, за да имаме здрави кости, а проучвания показват, че едно-две яйца дневно могат да се впишат отлично в балансирано хранене за здраво сърце.