В последно време на пазара се появиха всевъзможни масла от различни растения, които имат разнообразни предназначение. Днес във фокуса на вниманието е маслото от джинджифил, което все още не е толкова използвано у нас, но и то има своите ползи, с които е добре да сме запознати.

Джинджифилът отдавна се слави като наистина полезен за здравето ни. Чаят помага при настинка и грип, водата с джинджифил и лимон пречиства и подпомага отслабването и още, и още. 

Как се прави

Джинджифилът е растение с по-голямо маслено съдържание - между 1 и 3%. За производството на един литър етерично масло са необходими около 50 килограма изсушен корен. Великобритания, Китай и Индия са топ три страните, които произвеждат този продукт, като за най-качествено се смята индийското.

Маслото от джинджифил има сложен състав, в който влизат и редица полезни витамини и минерали - магнезий, калций, натрий, желязо, цинк, витамини С, А и от групата В. Има светложълт вкус и аромат, който зависи от концетрацията на екстракта. При всички случаи обаче е по-силен от този на корена.

Снимка 399003

Източник: iStock

За какво се използва

Джинджифиловото масло има широка употреба. Така както консумацията на корена действа противовъзпалително и намалява болката, така и локалното приложение на маслото облекчава болки и подобрява кръвообращението.

Освен това се препоръчва за третиране на ухапвания от комар с цел предотвратяване на заразяване с малария. Помага и при артритни заболявания, мускулни схващания и разтягания.

Маслото се използва широко и за облекчаване на храносмилателни смущения, като подуване, газове, болезнени спазми, диария и дори сутрешно гадене при бременност.

Джинджифилът подпомага храносмилането, също така увеличава апетита. Маслото има и антисептично действие и може да се използва при хранителни отравяния с цел възстановяване на нормалната стомашна и чревна флора.

Снимка 399006

Източник: iStock

Джинджифиловото масло е полезно и за сърцето, защото намалява риска от атеросклероза и образуването на кръвни съсиреци. Предпазва и от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане и висок холестерол, ако се приема ежедневно.

Маслото редуцира нивата на стрес и се използва за масаж и ароматерапия. Според различни изследвания, оказва положителен ефект върху желанието за секс и мъжката потентност.

За какво да внимаваме

Маслото от джинджифил, което можем да си закупим, не е особено силно концентрирано и не би трябвало да действа като дразнител, когато се нанесе върху кожата.

Кафето, джинджифилът и по-добрият старт на деня

С какво да заменим кафето сутрин

Не, не е чай

Все пак, препоръчително е да направим тест върху малък участък, за да видим дали ще има реакция. Трябва да имаме предвид обаче, че маслото прави кожата фоточувствителна, затова не бива да се нанася преди излагане на слънце, пише Mercola.