Случвало се е край ушите ни да долети небрежно подхвърлената реплика в нечий разговор: "депресията е само в главата ти". Е, понякога тя буквално е там и я усещаме с цялата изразителност на главоболието си. И не само.

Пандемията, изолацията, спадът в нивата на щастие и коя възрастова група е най-засегната

Млади и депресирани, стари и щастливи

В тежки ситуации житейският опит е от полза

Оказва се, че депресията може да се прояви и като физическа болка, а тя да ни подскаже, че всъщност имаме този психологически проблем. Това са седемте най-често срещаните физически симптоми на депресията според Health Line.

Постоянна умора

Често мислим, че причина за изтощението ни е стресът, но се оказва, че депресията също изтощава. За разлика от ежедневната умора обаче, умората заради депресия може да причини и други проблеми, като раздразнителност, нарушена концентрация и апатия.

Снимка 501726

Източник: iStock

Д-р Маурицио Фава, директор на Програмата за клинични изследвания в болница в Масачузетс, Бостън, посочва, че сънят при хората с депресия често е непълноценен - те продължават да се чувстват уморени и след като са спали.

Свръхчувствителност към болка (всичко боли по-силно)

Оказва се, че болката се усеща по-силно при хора, които са депресирани, без да има физическа причина за това усещане.

Болки в гърба или в мускулите

Може сутрин да се чувстваме добре, а след цял ден, прекаран на бюрото, гърбът да ни боли. Въпреки че често свързваме болките в гърба с лоша стойка или контузия, това също може да бъде симптом на психологически стрес.

Психолозите и психиатрите отдавна вярват, че емоционалните проблеми могат да причинят хронични болки, но връзката между депресията и възпалителната реакция на организма все още се проучва.

Главоболие

Почти всеки от време на време изпитва главоболие. Това състояние се среща толкова често, че рядко го приемаме като нещо сериозно. По-скоро го отдаваме на стресовите ситуации в ежедневието.

Кога да посетите доктора при главоболие

Кога да посетите доктора при главоболие

Понякога то не е безобидно

Въпреки това, не всяко главоболие е предизвикано от стрес. Ако стане хронично, може и да се окаже признак на депресия. То може да се характеризира с леко пулсиране в областта на веждите.

Все пак, това не е достатъчна причина, за да смятаме, че сме в депресия, особено ако липсват допълнителни симптоми, като раздразнителност, тъга или постоянна умора.

Проблеми с очите или намалено зрение

Чували сме, че депресията кара света да изглежда сив и мрачен, но едно немско изследване от 2010 г. предполага, че тя действително може да повлияе на зрението.

Снимка 501725

Източник: iStock

В проучването взимат участие 80 души с депресия, някои от които трудно различават черно и бяло. Специалистите наричат това "възприемане на контраста" и то може да даде научно обяснение защо "за депресираните хора светът изглежда сив".

Болки в корема

Когато имаме стомашни спазми, е лесно да направим асоциация с менструални болки или газове. Но усилващата се болка в областта на корема след съзникнал стрес може да е признак за депресия.

Снимка 501724

Източник: iStock

Каква е връзката? Според изследователи от Харвардския медицински университет, депресията може да причини (или да бъде резултат от) възпалена храносмилателна система, която лесно може да се сбърка със синдрома на раздразнените черва например.

Някои лекари и учени наричат ​​червата "втори мозък", тъй като са открили връзка между тяхното здраве и психическото благосъстояние.

Депресията, хиперактивността и наркотицити или защо милениалите ще боледуват повече и умират по-млади

Защо милениалите боледуват повече и умират по-млади

Тревожен нов доклад

Констипация на червата (запек)

Храносмилателни проблеми, като запек и диария, могат да бъдат крайно неудобен проблем. Често причинен от хранително отравяне или стомашно-чревни вируси, е лесно да предположим, че дискомфортът в червата произтича от физическо заболяване. Но емоции, като тъга, безпокойство и силна умора могат да нарушат и ритъма на червата ни.