Нарът често остава в сянката на други по-популярни по нашите ширини есенно-зимни плодове, каквито са гроздето и ябълките например. Но този яркочервен плод, пълен със сочни зърна, е чудесен както за хапване, така и за пиене като сок.

6 вида богати на антиоксиданти плодове, с които борим възпаленията

6 вида богати на антиоксиданти плодове, с които борим възпаленията

Вкусни и ефективни срещу свободните радикали и оксидативния стрес

Преди да стигнем до най-лесната и приятна част, а именно консумацията му обаче, разрязването и отделянето на зърната може да бъде предизвикателно. Освен това е добре да имаме предвид, че може да остави петна по дървена дъска за рязане и дрехите, тъй като сокът от нар оцветява. Затова е препоръчително да носим подходящи дрехи или престилка, както и да използваме пластмасова вместо дървена дъска.

А ето и кои са двата най-добри начина да отделим зърната от нара.

Най-ефективният метод, с който да разрежем и отделим зърната от нара

С остър нож изрязваме дръжката на нара и го поставяме с разрязаната страна надолу върху дъската. От другия край изрязваме кръг, под плитък ъгъл. След това правим шест плитки, вертикални разреза от външната страна на нара, обясняват Simply Recipes.

Снимка 736199

Източник: iStock

Тогава идва ред да отворим плода внимателно с пръсти, за да достигнем до зърната. От шест разреза би трябвало да получим шест парчета. Препоръчително е да отваряме нара над голяма купа, за да може зърната, които изпадат най-лесно, да се съберат в нея. Останалите отделяме с ръце, като премахваме бялата мембрана от нара.

Друг вариант е да напълним купата частично с вода, докато отделяме зърната. По този начин те ще потънат на дъното на водата, докато бялата мембрана ще изплува на повърхността и ще улесни почистването на плода. Накрая остава да извадим парчетата мембрана и да отцедим зърната от водата.

Снимка 736200

Източник: iStock

Най-лесният начин, с който да отделим зърната от нара

Разполовяваме нара хоризонтално. С изпъкналата част на лъжицата потупваме кората на всяка от половините на нара, така че зърната да изпадат. Добре е да го правим над купа с вода. Така отново зърната ще се съберат на дъното, а белите парченца от мембраната ще изплуват на повърхността. Може да ги изгребем с решетъчна лъжица, след което да отцедим водата, пише Bon Appetit.

Впечатляващо въздействие на нара върху здравето на бъбреците

Още една впечатляваща полза от нара

Пък и е толкова вкусен

Добре е да имаме предвид, че този метод, макар и по-семпъл, също може да доведе до пръски от сока от нара, но и до нараняване на голяма част от зърната, особено ако са много зрели и сочни.