Нарът често остава в сянката на други по-популярни по нашите ширини есенно-зимни плодове, каквито са гроздето и ябълките например. Но този яркочервен плод, пълен със сочни зърна, е чудесен както за хапване, така и за пиене като сок.
Преди да стигнем до най-лесната и приятна част, а именно консумацията му обаче, разрязването и отделянето на зърната може да бъде предизвикателно. Освен това е добре да имаме предвид, че може да остави петна по дървена дъска за рязане и дрехите, тъй като сокът от нар оцветява. Затова е препоръчително да носим подходящи дрехи или престилка, както и да използваме пластмасова вместо дървена дъска.
А ето и кои са двата най-добри начина да отделим зърната от нара.
Най-ефективният метод, с който да разрежем и отделим зърната от нара
С остър нож изрязваме дръжката на нара и го поставяме с разрязаната страна надолу върху дъската. От другия край изрязваме кръг, под плитък ъгъл. След това правим шест плитки, вертикални разреза от външната страна на нара, обясняват Simply Recipes.

Източник: iStock
Тогава идва ред да отворим плода внимателно с пръсти, за да достигнем до зърната. От шест разреза би трябвало да получим шест парчета. Препоръчително е да отваряме нара над голяма купа, за да може зърната, които изпадат най-лесно, да се съберат в нея. Останалите отделяме с ръце, като премахваме бялата мембрана от нара.
Друг вариант е да напълним купата частично с вода, докато отделяме зърната. По този начин те ще потънат на дъното на водата, докато бялата мембрана ще изплува на повърхността и ще улесни почистването на плода. Накрая остава да извадим парчетата мембрана и да отцедим зърната от водата.

Източник: iStock
Най-лесният начин, с който да отделим зърната от нара
Разполовяваме нара хоризонтално. С изпъкналата част на лъжицата потупваме кората на всяка от половините на нара, така че зърната да изпадат. Добре е да го правим над купа с вода. Така отново зърната ще се съберат на дъното, а белите парченца от мембраната ще изплуват на повърхността. Може да ги изгребем с решетъчна лъжица, след което да отцедим водата, пише Bon Appetit.
Добре е да имаме предвид, че този метод, макар и по-семпъл, също може да доведе до пръски от сока от нара, но и до нараняване на голяма част от зърната, особено ако са много зрели и сочни.