Динята е една от най-обичаните и консумирани храни през лятото и откровено си признаваме, че има дни (и тези, най-горещите), в които можем да консумираме буквално само нея. Е, хайде, и някое парче сирене. Но надали някога сме се замисляли дали можем да прекалим с количеството и може ли това да има последствия за нас.

Диня през лятото - какви са ползите от консумацията ѝ

Диня през лятото - какви са ползите от консумацията ѝ

Хем вкусно, хем полезно

Въпреки че е плод, и точно заради това, динята е богата на естествени захари, фруктоза, която се възприема от организма различно от глюкозата. И ако бъде в по-големи количества, може да навреди на черния дроб. Това се случва, защото енергията от фруктозата, която не сме изразходвали, се складира в организма.

Възможно е вследствие на това да имаме лъжовно чувство за глад и да прегрешаваме по-често с разни вредни похапвания. А голямото количество фруктоза също така може да доведе до резки скокове и спадове в нивата на кръвна захар, които е добре да избягваме, особено ако имаме или сме предразположени към диабет и инсулинова резистентност.

Дори и да ни се иска, не бива да прекаляваме

Източник: iStock

Дори и да ни се иска, не бива да прекаляваме

Колкото и изненадващо, а и разочароващо да ни звучи, ако ядем редовно и в големи количества диня през лятото, това може да доведе до забавяне на метаболизма и съответно до повишаване на теглото. 

Този ефект може да се наблюдава, ако ежедневно си хапваме по над 300, до 500-600 г диня. От тях сигурно и ще ни стане тежко на стомаха, а ако ни е навик, може да нарушим и електролитния баланс в организма си заради високото съдържание на вода и калий в плода.

При децата 2-3 парчета са достатъчни за разхлаждане, а по-голямо консумирано количество може да доведе до болки в стомаха и дори до диария, защото динята е трудно да обработване на детския организъм.

Динята е полезна, когато я ядем разумно

Източник: iStock

Динята е полезна, когато я ядем разумно

Ако искаме да си спестим неприятните усещания и просто да се насладим на любимия си летен плод, най-вече не бива да прекаляваме с количеството. Да ни се случи веднъж-два пъти, добре, но не и да е ежедневие. Също така не бива да ядем диня на гладно, а да бъде като десерт или малко междинно хранене, съветва City Magazine.

5 съвета за съхранение на диня, за да остане свежа за най-дълго

5 съвета за съхранение на диня, за да остане свежа за най-дълго

И защо не е добра идея да я замразяваме

Разбира се, не бива да забравяме и за всички ползи, които динята има за тялото ни. Един резен ни доставя 1/4 от препоръчителното количество витамин С на ден. Освен това съдържа и витамин А. Високото съдържание на вода ни помага да сме освежени и добре хидратирани през лятото, а аминокиселината цитрулин помага за отпускане на съдовите стени и може да има благоприятен ефект върху кръвното налягане.