Магданозът е една от зелените подправки, която често попада в пазарската ни кошница. Независимо дали го използваме за салати, или като добавка към ястия, добре е да не пропускаме неговата консумация, защото от нея следват редица ползи за нашето здраве.

Срещу рак на гърдата

Включването на магданоза в дневното меню е един от начините дамите да получат по-висока защита от рак на гърдата. В зелената подправка се съдържа веществото апигенин, което е научно доказано, че спира растежа на раковите клетки в областта на гърдите. Дори някои учени го смятат за терапията на бъдещето.

Срещу възпаления

Различните възпаления, които възникват в организма, са в основата на редица заболявания, някои от които могат да бъдат и смъртоносни. В магданоза се съдържат антиоксиданти като витамините А, С и Е. Благодарение на тях той става верен съюзник в борбата с възпаленията на мускулите и ставите, както и в превенцията на много хронични заболявания като рак, атеросклероза, Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Снимка 431763

Източник: iStock

За костите

10 стръкчета магданоз на ден ни набавят необходимата дневна доза от витамин К. Той е много важен за поддържане на здравето на костите и ставите и предпазването от фрактури. 

За красота

Високото съдържание на витамин С в магданоза се свързва с по-голямото производство на колаген. Той пък подпомага здравия вид на кожата, предотвратява образуването на бръчки и изглажда фините линии.

По-безопасно

Ако добавим малко количество магданоз към месото, което ще печем на грил, ще минимизираме вредите от процеса на термична обработка. Защото когато протеините се готвят на висока температура, се отделят вещества, които се смятат за канцерогенни, пише Reader's Digest.

Снимка 431764

Източник: iStock

За храносмилане

Ако добавим към менюто си магданоз, той ще помогне за по-лесното храносмилане и ще предотврати подуването на корема. В него се съдържат съединения, които подпомагат освобождаването на газовете. 

За свеж дъх

Дъвченето на стръкчета магданоз може да ни помогне да се избавим от неприятния дъх. Особено след като сме яли лук или чесън.

Лукът, чесънът и ползите от тях за здравето ни

Лукът, чесънът и ползите за здравето ни

Не бива да ги пренебрегваме

За очите

Благодарение на високото съдържание на витамин А, магданозът се грижи и за здравето на очите, предпазвайки от сухота, зачервяване и образуване на катаракта.