Студена диня в горещ летен ден е една от онези малки радости, които обичаме често да си подаряваме. Зелен отвън и червен отвътре, плодът от семейство тиквови е с високо съдържание на вода. Но, освен нея, съдържа и витамини А и С, както и антиоксиданти.

Коктейл с диня, лимон и още две съставки, който пречиства и хидратира

Един вълшебен коктейл с диня

Любима напитка за лятото

Динята също така е с по-ниско съдържание на захар в сравнение с много други плодове, което е още една причина да я хапваме често-често, когато й е сезонът. Дотук всичко звучи просто прекрасно, но трябва да имаме предвид няколко странични ефекта от консумацията й - и положителни, и отрицателни.

Стомашни проблеми

Ако страдаме от синдром на раздразненото дебело черво, гастрит, колит, рефлукс и други подобни, консумацията на диня може да влоши симптомите на заболяването. Това се дължи на съдържанието на фруктоза в нея, затова е добре да я консумираме с мярка.

Снимка 539792

Източник: iStock

Мигрена

Ако принципно сме предразположени към мигренозни пристъпи, динята може да се окаже техен причинител. Според проведено проучване е много вероятно да ни заболи главата в рамките на 90 минути след консумацията на диня.

Същото предупреждение важи и за феновете на маракуята, портокалите, ананаса, гроздето, бананите, краставиците и папаята.

Килограми

Благодарение на високото съдържание на вода, динята се справя успешно със засищането на глада, при това с малко количество калории. Така тя се превръща в наш съюзник в борбата с килограмите.

Когато усетим глад, един резен диня може да ни спаси от поредното вредно прегрешение. А си гарантираме и достатъчно хидратация, припомня Eat This, Not That

Снимка 539791

Източник: iStock

Рак

Може би най-големият плюс на динята го оставихме за финал. Тя е пълна с антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и неутрализират свободните радикали в клетките, като по този начин намаляват риска от развитие на онкологични заболявания.

Банан, диня, спанак и още богаташи на тема калий

Едни от най-богатите храни на калий

Бият дори любимия ни банан по съдържание

Главното действащо лице сред антиоксидантие в динята е ликопенът. Той се среща във висока концентрация и в доматите, но в този плод тя е с до 40% по-голяма.