Високите температури, промяната на времето, пътуванията, храната далеч от дома...Сега е моментът от годината, когато тялото страда повече, заради всички тези фактори.

Независимо дали причината е жегата, или от хранително разстройство, лятото имаме по-малко желание да ядем и следователно се чувстваме по-отпаднали и по-уморени, в допълнение към честото обезводняване, от което страдаме най-много.

Ето защо трябва да вземем предвид кои храни са най-подходящи за консумация през лятото и ни помагат да следваме балансирана и питателна диета. Макар да не "откриваме топлата вода" с шестте ни предложения, със сигурност ще дадем причина, за да изядете няколко домата още сега.

Краставица

Снимка 328393

Източник: iStock

Краставицата един от най-освежаващите зеленчуци, тъй като съдържа висок процент вода. Отличава се с това, че действа диуретично, което е много ценно свойство през лятото.

Краставицата е богата и на фибри, като повечето зеленчуци, и затова ни помага да избегнем запек - често срещан през лятото, особено ако пътуваме. Супер вкусотийка е краставица със зехтин, лимон или кисело мляко.

Диня

Снимка 326146

Източник: iStock

Практически 93% от състава на динята е вода, така че несъмнено е идеална храна за хидратация през лятото, особено за хора, които пият малко вода. Плодът е много хипокалоричен, така че е чудесен избор за диети за отслабване.

Някои хора усещат тежест или подуване след хапването на диня, особено през нощта, така че се препоръчва да се избягва консумацията ѝ в късните часове от денонощието.

Домат

Снимка 344574

Източник: iStock

Доматът е любимата ни лятна класика. Той е много важна част от средиземноморската диета, поради високата си хранителна стойност и фактът, че има ниско съдържание на калории.

Зеленчуците, които всъщност са плодове

Плодове под прикритие

8 от най-разпространените заблуди

Освен наличието на витамини (А, С и К) и минерали (желязо и калий), доматите имат органични пигменти, които помагат за защита на зрението. Те са естествени диуретици, тъй като предотвратяват задържането на течности и осигуряват елиминирането на токсините.

Морков

Снимка 346951

Източник: iStock

Морковите са в списъка ни със задължителни летни храни, поради няколко причини. Имат висока хранителна стойност, забавят стареенето, подобряват зрението и освен това съдействат за поддържане на тена, чрез подпомагане на пигментацията на кожата.

Морковите са богати на витамин С, който спомага за производството на колаген и по този начин допринася за еластичността на кожата.

Пъпеш

Снимка 307447

Източник: iStock

Подобно на динята, пъпешът съдържа висок процент вода, но с малко повече захар. Той има по-силен ефект на насищане, което го прави идеален и за диети за отслабване.

Не препоръчваме консумирането му след хранене, тъй като води по-бавно или по-тежко храносмилане, особено ако пъпешът е студен.

Череши

Снимка 299371

Източник: iStock

Черешите са перфектният плод на лятото - освежаващи, вкусни и лесно се похапват (без да ставаме на прасенца) на всяко място и по всяко време. В допълнение, те са богати и на фибри.