Високите температури, промяната на времето, пътуванията, храната далеч от дома...Сега е моментът от годината, когато тялото страда повече, заради всички тези фактори.
Независимо дали причината е жегата, или от хранително разстройство, лятото имаме по-малко желание да ядем и следователно се чувстваме по-отпаднали и по-уморени, в допълнение към честото обезводняване, от което страдаме най-много.
Ето защо трябва да вземем предвид кои храни са най-подходящи за консумация през лятото и ни помагат да следваме балансирана и питателна диета. Макар да не "откриваме топлата вода" с шестте ни предложения, със сигурност ще дадем причина, за да изядете няколко домата още сега.
Краставица
Източник: iStock
Краставицата един от най-освежаващите зеленчуци, тъй като съдържа висок процент вода. Отличава се с това, че действа диуретично, което е много ценно свойство през лятото.
Краставицата е богата и на фибри, като повечето зеленчуци, и затова ни помага да избегнем запек - често срещан през лятото, особено ако пътуваме. Супер вкусотийка е краставица със зехтин, лимон или кисело мляко.
Диня
Източник: iStock
Практически 93% от състава на динята е вода, така че несъмнено е идеална храна за хидратация през лятото, особено за хора, които пият малко вода. Плодът е много хипокалоричен, така че е чудесен избор за диети за отслабване.
Някои хора усещат тежест или подуване след хапването на диня, особено през нощта, така че се препоръчва да се избягва консумацията ѝ в късните часове от денонощието.
Домат
Източник: iStock
Доматът е любимата ни лятна класика. Той е много важна част от средиземноморската диета, поради високата си хранителна стойност и фактът, че има ниско съдържание на калории.
Освен наличието на витамини (А, С и К) и минерали (желязо и калий), доматите имат органични пигменти, които помагат за защита на зрението. Те са естествени диуретици, тъй като предотвратяват задържането на течности и осигуряват елиминирането на токсините.
Морков
Източник: iStock
Морковите са в списъка ни със задължителни летни храни, поради няколко причини. Имат висока хранителна стойност, забавят стареенето, подобряват зрението и освен това съдействат за поддържане на тена, чрез подпомагане на пигментацията на кожата.
Морковите са богати на витамин С, който спомага за производството на колаген и по този начин допринася за еластичността на кожата.
Пъпеш
Източник: iStock
Подобно на динята, пъпешът съдържа висок процент вода, но с малко повече захар. Той има по-силен ефект на насищане, което го прави идеален и за диети за отслабване.
Не препоръчваме консумирането му след хранене, тъй като води по-бавно или по-тежко храносмилане, особено ако пъпешът е студен.
Череши
Източник: iStock
Черешите са перфектният плод на лятото - освежаващи, вкусни и лесно се похапват (без да ставаме на прасенца) на всяко място и по всяко време. В допълнение, те са богати и на фибри.