През лятото повечето от нас предпочитат леките храни, защото в жегите никой не обича да се чувства натъпкан до пръсване.
А понякога ни е толкова топло, че не ни се яде нищо... освен диня. И това е съвършено разбираемо, защото именно този плод е един от символите на сезона.
Как ще го консумираме е въпрос на личен избор и няма особено значение, защото добре узрялата диня е вкусна всякак, а и много полезна.
Хидратация
През топлите месеци е задължително да сме добре хидратирани, а консумацията на диня прави тази задача не само лесна, но и вкусна.
Източник: iStock
Просто защото динята съдържа над 90% вода, което я прави един от най-добрите приятели на хидратацията през лятото. Високото съдържание на вода пък означава, че наличието на калории и минимално, което е добре за всеки, който иска да бъде в добра форма през лятото.
Много хранителни вещества
Динята може да е съставена предимно от вода, но съдържа важни вещества като калий, магнезий, витамин А и витамин С.
Освен това в плода се съдържа цитрулин - аминокиселина, която може да подобри значително представянето ни при физическо натоварване.
Още положителни ефекти
В динята има няколко растителни съединения като ликопен и кукурбитацин Е, които имат възможни противоракови ефекти. Ликопенът например се асоциира с намален риск от развиване на рак на простата например, но са необходими още изследвания по темата.
Източник: iStock
Има изследване, според което ликопенът в динята може да намали нивата на холестерол и кръвното налягане. Все неща, които са добре дошли за здравето на сърцето.
Плодът е полезен и за ставите, защото в него има бета-криптоксантин, който може да ги предпази от различни възпаления. Освен това динята има благоприятно действие върху кожата заради съдържанието на витамин А и витамин C. Фибрите в плода пък са добре дошли за по-доброто храносмилане, пише Healthline.
Spotlight
на 21.07.2024 в 17:51:58 #1Една от ползите, е че акаме по-добре. Другата, е че можем да подлагаме динена кора на някой.