Избирането на идеално узрели плодове в супермаркета често е едно от най-големите предизвикателства в живота, особено когато става въпрос за дини. Ужасно е усещането да се приберем и да разрежем плода, само за да намерим брашнеста розова каша без вкус.
Тези трудни дни обаче остават в миналото, защото всъщност има лесен трик за избор на перфектно узрялата диня. Всичко, от което се нуждаем, за да подберем идеалната, е да измерим с два пръста белезите по кората. Търсим хубави, равномерни зелени ивици - предпоставка за отличен кандидат за вкусна диня. Ако няма ивици, значи плодът е откъснат твърде рано и вероятно не е узрял.
Всяка зелена ивица трябва да е с ширина приблизително на два пръста, поставени един до друг. Ако ни се струва твърде наивно да се доверим на ширината на ивиците на динята, трябва да потърсим няколко други улики, които ще ни кажат колко е узряла.
Източник: iStock
На второ място след теста с пръстите е проверката на теглото. Добър знак е да вземем диня, която ни се струва малко по-тежка, отколкото бихме очаквали на пръв поглед - това означава, че има високо съдържание на вода и ще бъде сочна.
Може да изглежда контраинтуитивно да изберем плод с обезцветено петно върху него - особено след като при избора на други плодове, колкото по-малко петна има, толкова по-добре, но за дините това е плюс. Тази избеляла област на дъното на динята варира от бледо кремаво до наситено маслено жълто и дори светло оранжево.
Източник: iStock
Обезцветяването не е дефект, а индикация за това колко дълго динята е зряла на земята. В идеалния случай ще искаме да изберем такава с наситено жълто петно, защото е плод, който е оставен да расте за подходящо време преди прибиране на реколтата. Тъй като дините са едни от малкото плодове, които веднъж откъснати не продължават да зреят, това допълнително време на земята е от решаващо значение за сладки и вкусни плодове.