Да си поемем дъх е първото, което правим, когато дойдем на този свят. След това то се превръща в обичайно повтарящо се действие, което извършваме, без да се замисляме.

Без да дишаме, не можем да живеем. Но начинът, по който дишаме, може да повлияе на начина, по който живеем. И това е най-лесно да се случи чрез дихателните упражнения, които са все по-популярни в последните години.

Когато сме под стрес или емоциите са ни завладели, често си повтаряме да дишаме дълбоко. И това няма нищо странно, защото със забавянето на дишането идва и успокоението. А ето и какви още ползи можем да извлечем чрез регулиране на начина си на поемане на въздух и издишане.

Снимка 487882

Източник: iStock

Ние дишаме плитко, повърхностно, когато го правим неосъзнато. А дихателните упражнения са свързани с усвояване на осъзнатото коремно дишане. С него доставяме на организма много повече кислород, който подпомага функционирането на всички органи, включително и на мозъка.

Дълбокото вдишване през носа и бавното издишване през устата намалява и различни болки, защото с него се отделя ендорфин, който се бори с неприятните усещания. Намаляват се също тревожността и стресът, защото приетият кислород противодейства на хормона на стреса кортизол.

Дихателните упражнения действат прочистващо на организма, като подпомагат изхвърлянето на голяма част от натрупаните токсини. С подобряването на притока на кислород се подобрява и усвояването на витамините и полезните вещества, а оттам и имунната система става по-устойчива на вируси и зарази. Увеличава се и притокът на енергия.

Снимка 487881

Източник: iStock

С контролираното коремно дишане можем да постигнем и намаляване на кръвното налягане в резултат на подобрената циркулация на кръвта. Подобрява се и храносмилането и се намаляват симптомите на всички заболявания, свързани с него. Концентрацията ни също ще е на по-високо ниво и ще се справяме по-лесно с ежедневните задачи, предава Urban Balance.

С различни изследвания е доказано, че дихателните упражнения не само намаляват тревожността, но и правят сърцето по-устойчиво на външни стимули. Осем седмици практикуване на диафрагмено дишане води и до значително намаляване на концентрацията на хормона на стреса кортизол при IT служители в Пекин.

Когато вдишваме дълбоко, сърцето ни за миг бие по-силно, заради ускорения приток на кислород. При издишването пък забавя своето темпо. Смята се, че именно разликата между двете стойности, която учените наричат HRV, е в основата на ефекта на дихателните упражнения.

Снимка 487885

Източник: iStock

Ето и кои са най-лесните техники, които можем да практикуваме сами и ежедневно, за да постигнем всички описани ползи.

Дишане 4-7-8

Вдишваме през носа за четири секунди, задържаме дъха за седем и след това издишваме отново през носа за осем секунди. Така се намаляват стреса и тревожността и се улеснява заспиването. Можем да повтаряме в рамките на до пет минути.

Равно дишане

При него вдишването и издишването е на равни интервали от например четири секунди.

Снимка 487884

Източник: iStock

Дишане през ноздрите

Поемаме въздух през едната ноздра, запушваме и я издишаме през другата. Така редуваме непрекъснато в продължение на няколко минути.

Коремно дишане

Лягаме по гръб и поставяме едната си ръка на корема. Вдишваме за три секунди и наблюдаваме как коремът ни се повдига от вдишания въздух. След това бавно издишаме за шест секунди.

Паник атаките, дишането, стресът, отлагането и навиците, с които ги предизвикваме

Навиците, които отключват паник атаки

Как сами се вкарваме в капана

Пранаяма

Съдържа съвкупност от упражнения за контрол на дишането. Тя е част от йогата. В интернет можем да намерим различни техники, включващи задържане на дишането, интензивно дишане през ноздрите и други похвати, предава Guardian.