В сезона на смокините сме и отвсякъде ни изкушават малките плодчета, които освен вкусни, са и много полезни. Но те далеч не са единствената част от смокиновото дърво, от която можем да извлечем ползи за здравето си. Листата му също имат широко приложение заради ценния си състав.
Те са богати на витамини, минерали, антиоксиданти, важните мастни киселини омега-3 и омега-6. Благодарение на тях имат редица ползи за организма сред които контрол на нивата на кръвното налягане и кръвната захар, регулиране на триглицеридите, подпомагане на храносмилането и сърдечно-съдовата дейност. Имат противововъзпалителни и антимикробни свойства.
Смокиновите листа се използват в кулинарията като добавка с екзотичен аромат в различни ястия или за приготвянето на сърми например. Но има и други начини, по които да извлечем най-доброто от тях да ги ги включим в дневната си рутина. Важно е обаче уточнението, че съдържат веществото псорален, което ни прави по-чувствителни на слънчевата светлина. Но ние така или иначе не се показваме навън без слънцезащитен крем, нали?

Източник: iStock
Не просто листа, а истинско богатство
Чай от смокинови листа
Това е най-разпространеното им приложение, вероятно и защото се приготвя най-лесно. По-важна в случая е подготовката, защото трябва да изберем млади листа, без дебела централна жилка, които да измием внимателно и да разстелим на сянка до пълното им изсъхване. След това ги смачкваме на малки парчета и съхраняваме в затворен буркан.
А когато ни се допие чай, взимаме 2 ч.л., които са достатъчни за една чаша. Заливаме ги с вряла вода и оставяме да се запарят за 15 минути. След това прецеждаме и консумираме. С тази натурална напитка лесно регулираме кръвното налягане, кръвната захар и триглицеридите, дори без нужда от медикаменти. Може да използваме и за гаргара при възпалено гърло, както и да го приемаме при възпаление на горните и долните дихателни пътища.
Чаят от смокинови листа може да подпомогне и процеса на отслабване както чрез контролирането на нивата на кръвна захар и подобряване на инсулиновата чувствителност, така и чрез подпомагането на метаболизма и храносмилането с високото си съдържание на фибри.

Източник: iStock
Един чай - много ползи за здравето
Сироп от смокинови листа
Ако не сме особени фенове на чайовете, това е друг начин да не се лишаваме от ползите на смокиновите листа. За приготвянето ми ни трябват две големи шепи пресни смокинови листа. Измиваме ги добре и слагаме в тенджера със студена вода. Варим на среден огън до оцветяване на водата. Когато усетим характерния им аромат, добавяме кафява захар.
Оставяме на котлона до сгъстяване на течността като бъркаме непрекъснато. След като се сгъсти и се охлади, изсипваме в бутилка или буркан с плътно затваряне и съхраняваме на тъмно и прохладно място. Сиропът е с лек аромат, наподобяващ кокос и ванилия и може да се използва за подслаждане на кафе, чай, овесени ядки, палачинки и каквото още се сетим, обяснява City Magazine.

Източник: iStock
Изсушени смокинови листа
Прах от смокинови листа
Има и още един вариант да оползотворим ценните листа на това плодно дърво. Отново ги набираме пресни и крехки, оставяме да се изсушат добре на въздух, а след това стриваме буквално на прах. Него може да добавяме към различни ястия или смеси от подправки, с които да постигнем различен и специален вкус на ястията си.
Стритите смокинови листа, както вече споменахме, сa много богати на фибри, затова са страхотна добавка и към кисело мляко или смути, с които закусваме. И ако ни допадат на вкус, можем да ги добавяме към всичко, което преценим - ползите винаги ще са на лице.