Отдавна се говори, че микропластмасата успешно си е проправила път до нашата трапеза и голяма част от храната, която консумираме, всъщност съдържа малките частици. Тъй като те са невидими (или поне трудно видими) с просто око, със сигурност не си даваме ясна представа за това колко точно поглъщаме и до какво води това.

В края на 2019 г. WWF излязоха с доклад по темата, а сега от Ройтерс илюстрират количеството пластмаса, което попада в чинията ни ежедневно. По този начин визуализирано, изглежда наистина стряскащо. А още по-лошото е, че това количество само ще се увеличава.

250 грама пластмаса попада в организма ни всяка година. Нагледно, това е една средноголяма чиния за вечеря, пълна с малки парченца пластмаса - по-малки от слънчогледови семки.

Около 2000 такива парченца изяждаме всяка седмица. А учените изчисляват, че това е материал около пет грама - достатъчен за направата на една кредитна карта. Количество, колкото една пълна супена лъжица.

Снимка 459766

Източник: Facebook / Reuters

Месечно ни се събират около 21 грама пластмаса, което се равнява на пет чипа за казино. Може да не ни звучи толкова много на фона на цялата храна която поглъщаме, но науката все още няма конкретен отговор на въпроса какво се случва с микропластмасата, попаднаха в храносмилателния тракт, пише Daily Mail.

Снимка 459767

Източник: Facebook / Reuters

Няма съмнение обаче, че това си е сериозен повод за притеснение. Най-малкото, защото за шест месеца можем да напълним цяла купичка вместо с любимата си зърнена закуска, с парченцата пластмаса, които сме изяли - 125 грама.

СЗО, микропластмасата и доколко е вредна за нас

СЗО не знае дали микропластмасата е вредна за нас

“Потенциалните рискове” са огромни

А ако си направим по-груба сметка, за един живот с продължителност 79 години можем да погълнем цели 20 килограма пластмаса. Тя пристига на масата ни най-вече с морските храни, но и със солта, която добавяме към почти всяко ядене.