Можем да кажем, че 2022 г. определено е годината на Пловдив. Все пак градът в момента е на четвърто място в класацията "Най-добра европейска дестинация". Освен това може да се похвали и с първо място в категорията за "Най-добри винени дестинации в Европа".

Мартин Евстатиев, Crafter, Vault City Brewing и мястото, което обединява крафт бирата и виното

Там, където бирата среща виното

Crafter посреща най-търсената шотландска пивоварна Vault City

Това е една от причините да сме убедени, че именно в Пловдив и най-изтънчените дегустатори биха могли да опитат вина, които да запомнят дълго време. Друга причина е събитието, което събира всички любители на виното този уикенд в града на тепетата.

На 25, 26 и 27 ноември в Стария град ще се проведе "Дефиле на младото вино". Това е четиринайсетото издание на фестивала, който традиционно се случва в последната седмица на ноември.

Организаторите канят жители и посетители на Пловдив на своеобразно откривателско пътуване в света на виното. Докато се разхождат по калдъръмените улички, те ще могат да открият седемнадесет локации, на които да опитат над 250 вида български вина, заедно с подходящи за съчетаване храни.

Тази година участниците са цели 67 на брой. 45 са винопроизводителите, а останалите 22 ще се представят с хранителни и други продукти. Ясно е, че акцентът на събитието е виното, но в програмата няма да липсват и забавления за гостите.

Самото откриване от 13 ч. в петък, 25 ноември, обещава да бъде впечатляващо. По традиция от площада пред Община Пловдив "Дионисиево шествие" и ансамбъл "Тракия" ще поведат всички любители на виното към началото на Стария град. Час по-късно там бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба - златен медалист от предходното издание на фестивала.

В останалите дни гостите ще могат да се включат в презентации, разговори за вино, да посетят прожекции на филми, концерти и работилници.

Вино и как да го запазим свежо след отваряне на бутилката

Как да не съсипваме виното

И как да го запазим свежо след отварянето на бутилката

Фестивал "Дефиле на младото вино" е на 25.11. (петък) от 14 до 18 ч., на 26.11. (събота) от 11 до 18 ч. и 27.11. (неделя) от 11 до 17 ч.

Цялата програма и информация за събитието са тук.