Не че често ни се случва да отворим бутилка вино и да не я изпием, но в редките случаи, когато не можем да се справим, не е зле да знаем как да го запазим свежо за възможно най-дълъг период от време. 

За да се насладим на перфектните качества на виното от момента на отварянето му до последната капка, от Travel+Leisure се доверяват на съветите на различни винени експерти и сомелиери - що се отнася до триковете с отворените бутилки.

Отговорът на въпрос до колко дни едно вино остава "добро" след отваряне, може да варира. Някои експерти намаляват прозореца до 36 часа, други казват, че виното обикновено е с отлично качество в рамките три-четири дни след отваряне.

Броят на дните варира, защото зависи от няколко различни структурни елемента, включително твърдостта на танините на виното, нивото на киселини, съдържанието на захар и алкохол.

Отицателното въздействие, което бялото вино може да има върху тялото

5 неприятни последствия от пиенето на бяло вино

Лошите духове от тази бутилка

Като цяло плътните червени вина издържат от три до пет дни, докато по-леките бели вина запазват идеалните си вкусови качества само от два до три дни.

Отлежалите вина обикновено са по-деликатни от новите, така че незабавното декантиране на стара бутилка е лоша идея. Бутилка отлежало вино не бива да се оставя недовършена, след като бъде отворена, съветва Паула де Пано, която е сомелиер в Северна Каролина.

"Когато старите вина са изложени на твърде много кислород, това буквално убива виното", обяснява сомелиерът. Тя допълва, че за да предотвратят този проблем, много ценители държат под ръка инструменти за отстраняване на кислорода на отворените си бутилки.

Червено вино, антиоксидантът ресвератрол и какви са ползите за здравето ни

7 ползи от червеното вино за здравето

Как ни действа антиоксидантът в него

Повече ресторанти със звезди Мишлен пък използват специален спрей, за да поддържат бутилките свежи между наливанията.

Ако не разполагаме със специални инструменти или методи, все пак име нещо, което може да направим.

Първо, да не забравяме да съхраняваме виното си с тапата. Ако редовно пием шампанско или други пенливи вина, е хубаво да се замислим за запушалка за шампанско, за да поддържаме виното в бутилките си свежо и с мехурчета.

Снимка 574236

Източник: iStock

Важно е да пазим бутилките далеч от светлина (това означава далеч от прозорци) и да ги съхраняваме на хладно, но не непременно на студено място.

Експертите по виното са на мнение, че температурата на съхранение не влияе реално върху температурата на отлежаване. Съхраняването на вино в хладилника има повече общо с това на каква температура искаме то да бъде, когато го пием и няма отношение към запазване на качествата на виното. 

Чашата с вино и как да я държим по правилния начин

Правилният начин да държим чашата за вино

Не е въпрос просто на снобизъм

Ако имаме проблем с изпиването на цяла бутилка от 750 мл, специалистите съветват да помислим за закупуването на по-малки разфасовки вино, които няма да ни се опрат. Другият вариант е да си купим специални бутилки, които се запечатват отлично, където можем да прелеем и съхраняваме виното. 

Снимка 533966

Източник: iStock

"Прехвърлянето на виното в по-малък запечатан съд, като празна половин бутилка вино, намалява излагането му на кислород, което предотвратява съсипването на вкусовите му качества", категорични са специалистите.