Пъстротата на крафт бирите все повече оцветява градската култура и у нас. По нейните вълни се носим и ние, не правим изключение. И така, водени от жажда да опитаме най-новото, се озовахме на премиерата на Vault City Brewing в едно от добрите места за крафт бира в София - Crafter.

Bath & Barley, първото бирено спа в Брюксел и какво разкриват за него архитектите WeWantMore

Да се къпеш в бира

Какво предлага първото бирено спа в Брюксел

Бирите на Vault City Brewing се появяват за първи път не само в България, но и изобщо на Балканите. И въпреки че е сравнително млада (съществува от 2018 г.), шотландската пивоварна се слави като една от най-търсените европейски в своята категория.

Причината е много проста: смелите вкусови комбинации в бирите на Vault City, които никога не са за сметка на баланса във вкуса. Напитките имат плътна текстура и вкус, които именно ги отличават и от конкурентите, майсторите им изключително рядко прибягват до използването на лактоза - метод, от който се възползват доста други пивоварни.

Снимка 593648

Източник: Crafter

Но интересните истории около шотландците от Vault City не спират дотук. Първите си две бири те създават в дома на Стивън Смит-Хей - един от основателите на бранда. И ако продължим историята, ще разберем, че някак си той успява да убеди и регулаторните органи в Шотландия да лицензират кухнята му като пивоварна, стаята за гости - като акцизен склад, а мазето - като помещение за ферментация.

Естествено, този смел и атрактивен подход предизвиква достатъчно интерес у различните държавни шотландски институции. Впечатлени от идеята за превръщане на къщата в пивоварна, те я посещават неведнъж.

Водени от почти същото количество любопитство, отиваме на място, за да разберем какво точно бутилират Vault City. А мястото е Crafter, в края на октомври, когато беше и премиерата на пивоварната у нас.

Толкова много за бирите на шотландците научихме от основателя на Crafter Мартин Евстатиев. Всъщност, Crafter е една идея, която намира тройна реализация - една виртуална и две физически. Първа идва виртуалната - онлайн магазин, задвижен изцяло от любопитството на Мартин към пъстрия и необятен свят на крафт бирите.

Мартин Евстатиев

Източник: Личен архив

Мартин Евстатиев

"Всичко беше супер, но тогава хората не бяха свикнали в такава степен като днес да си пазаруват онлайн, особено бира, и предпочитаха живия контакт. Затова стигнахме до извода, че ни трябва физическа локация и отворихме магазина на ул. "Княз Борис I" 65", казва той.

Снимка 593649

Източник: Crafter

Скоро след първоначалния успех обаче идва и ново предизвикателство - изключително чувствителните на шум обитатели на центъра на София. Оказва се, че полицията често е посещавала Crafter, но не за по бира, а за да отправя забележки.

"Започнахме да търсим помещение, в което може да работим до по-късно, без да смущаваме никого. След дълго търсене харесахме пространството на ул. "Христо Белчев" 6, а след няколко месеца бе открит и Crafter bar", разказва още Мартин.

Снимка 593651

Източник: Crafter

И ако премеждията на магазина са били полицаите, то проблемът на бара се оказва пандемията. Е, колкото и трудни да са двете години, Crafter оцелява и днес посреща на пълни обороти почитателите на крафт бирата и вината и в двете си локации.

С какво е толкова специална крафт бирата?

Чисто вкусово крафт бирите и масовите бири са просто несъпоставими. Друг важен момент са суровините, които се използват. При масовите бири се търси все по-голямо поевтиняване на крайния продукт, използват се все по-нискокачествени суровини, дори царевица и нишесте, с малко количество хмел. При крафт бирата има точно обратната тенденция и стремеж. За най-добрия краен продукт не се пестят съставките и не се използват заместители, а и качествените хмелове и малцове дават съвсем различен резултат. И не на последно място - разнообразието в света на крафт бирата е необятно за сметка на скучните и безлични масови бири.

Снимка 593652

Източник: Crafter

Кои бири от селекцията на Vault City са твоите фаворите?

Шотландците постоянно създават нови бири, така че ще се огранича до две от тези, които в момента могат да се намерят у нас. Едната е Papa Doble - бирена интерпретация на любимото дайкири на Хемингуей с изключително интензивен вкус. Blueberry Pumpkin Spice Latte пък е напълно в духа на сезона - страшно вкусна бира, в която има боровинки, тиквени семки, канела, индийско орехче и джинджифил.

Бира, вино, уиски, коктейл - как според барманите изборът на алкохол ни определя като хора

Какво издава за характера ни любимата напитка

Барманът знае най-добре

С коя обаче от бирите на шотландската пивоварна препоръчваш да започнем?

С по-изчистените Tahiti Treat, Dark Fruits и Lychee & Ginger - за да се надгражда постепенно към по-сложните и нюансирани вкусове.