Вече знаем какви ли не начини за подсилване на имунната система и прилагаме голяма част от тях. Но разбираемо все ни влече към тези, които са не само полезни, но и вкусни, и приятни за консумация.

Затова и много ни харесва идеята да подпомогнем защитните сили на организма си... с вино. Според различни изследвания, умерената консумация на червено вино може да засили имунитета ни заради полифенолите, които се съдържат в него и имат редица ползи за здравето ни.

Ресвератролът е едно от тези вещества, за което е доказано, че засилва имунната система чрез повишаване на способността за създаване на противовъзпалителни молекули. Стимулира и производството на Т-клетките. Подпомага и полезните чревни бактерии, като междувременно контролира патогените в червата.

Снимка 509271

Източник: iStock

Различните сортове грозде, от които се прави червеното вино, имат не само различен вкус, но и различна концентрация на важните антиоксиданти, познати още като полифеноли. А ето и кои са най-полезните, на които да наблягаме тази зима, събрани от Bright Cellars.

Мерло

Виното от това грозде има нотки на череша и ванилия, а основният му плюс са високите нива на антиоксиданта процианидин, който влияе доказано положително върху имунната система.

Малбек

Тук имаме богати нотки на слива и какао в перфектна комбинация с големи дози от антиоксиданта ресвератрол, чиито полезни свойства вече споменахме.

Снимка 509266

Източник: iStock

Пино ноар

В повечето случаи гроздето с дебела кожа е това с много ресвератрол, но този сорт е изключение - с тънка кожа и много от полезното вещество, което се грижи за имунитета и здравето на сърцето ни.

Виното, бирата, затлъстяването, здравето и има ли безопасни количества алкохол

Каква е връзката между алкохола и килограмите

Учените имат новина за нас

Каберне совиньон

Тук имаме високо съдържание на танини и нотки на горски плодове и подправки. Не пропускаме и високото съдържание на антиоксиданти, които ни предпазват от свободните радикали.