Червеното месо не от вчера е заклеймено - не само като враг на здравословния начин на живот, но и на околната среда. Докато при отглеждането на животните се отделят много парникови газове, консумацията му от нас, хората, често се свързва с наднормено тегло и редица здравословни проблеми.

Затова ако обмисляме варианта да премахнем червеното месо от менюто си, добре е да знаем какво ще се случи с нашето тяло при подобна промяна. И да не сме готови на нея, може да променим мнението си след като се запознаем в подробности с ефектите.

Килограми

Най-вероятно ще успеем да свалим от теглото си, дори първоначално да не го усетим. Това се дължи на факта, че червеното месо е много калорично. Освен това, в повечето порции приемаме и повече протеин, отколкото се нуждаем.

Снимка 483355

Източник: iStock

Киселинност

За здравето на всички органи е от съществено значение нивото на киселинност в тялото (pH). Червеното месо е сред храните, които образуват киселини заради по-трудното им храносмилане. А високата киселинност е предпоставка за развитието на различни болести. В комбинация със стрес и недоспиване може да доведе дори до диабет или онкологични заболявания.

Подуване

Ако спрем да ядем червено месо, ще забравим за онова неприятно усещане, че ще ни се пръсне коремът след хранене. То в някои случаи се дължи на по-бавната преработка на този тип месо.

Първоначално вероятно също ще имаме проблеми със стомаха, причинени от значително по-високия прием на фибри. Но в дългосрочен план ефектът е изцяло положителен.

Снимка 483357

Източник: iStock

Кожа

Когато спрем месото, със сигурност ще го заменим с по-здравословни храни, като плодове и зеленчуци. С тях ще си набавим много полезни вещества и е много вероятно кожните ни проблеми да започнат да изчезват.

Холестерол

Честата консумация на червено месо се свързва с повишен лош холестерол и натрупване на плаки по кръвоносните съдове, което може да бъде наистина животозастрашаващо. С промяната в храненето намаляваме риска от атеросклероза, инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Рак

Още преди пет години Световната здравна организация определя червеното месо като канцерогенно и изтъква, че може да е причинител на няколко вида рак, най-вече на дебелото черво и на тънките черва.

Снимка 483354

Източник: iStock

Като причина за това се смята приемът на голямо количество наситени мазнини, които предизвикват хронични възпаления в организма. Според изследване от 2019 г., едва 47 грама червено месо на ден увеличават риска от развитие на онкологично заболяване с 20%, отколкото ако консумираме двойно по-малко.

Освен това, приготвянето на червено месо на висока температура създава канцерогенни съединения, които могат да отключат рак при хора с генетична предразположеност, пише The Healthy.

"Фалшивото" месо, сайтанът и най-здравословните веган алтернативи

"Фалшивото" месо е бъдещето

Веган предложенията са тук, за да останат

Енергия

Ако не консумираме червено месо, пестим на тялото си енергията, които би отишла в неговото преработване. Най-вероятно ще го заменим и с по-здравословни храни, които допълнително ни зареждат със сили и добро настроение.