Доста женени мъже са на мнение, че бракът е скъсил живота им с поне няколко години, както и че сериозно е допринесъл за побеляването и дори изчезването на косата им.

Дали това е просто градска легенда, или истинска тенденция при женените мъже - не знаем.

Това, което знаем обаче, е, че бракът е един от начините да запазим здравето на мозъка си в напреднала възраст, независимо от какъв пол сме.

Снимка 440665

Източник: iStock

Изследване на университета в Мичиган, САЩ, сочи, че разведените, овдовелите и неженените хора на възраст над 50 години са под много по-голям риск от развитие на деменция и Алцхаймер от онези, които се радват на семеен живот.

Особено голяма е опасността за разведените мъже, при които шансът за развитие на невродегенеративни заболявания е два пъти по-голям, отколкото този при женените мъже.

Снимка 440666

Източник: iStock

Като изключим наличието на халка като фактор за деградацията на мозъка, финансовите проблеми и хроничните заболявания се определят като следващи в класацията причини за завишен риск от деменция.

Сънливостта през деня, Алцхаймерът и за какво да внимаваме

От какво може да сме болни, ако все ни се спи

Не е за подценяване

Интересното тук е, че здравословните проблеми не оказват влияние върху риска от деменция при женените двойки, за разлика от финансовите.