На всеки се случва краят на деня да е дошъл, а да има чувството, че все още не е успял да се събуди. Хроничната умора определено не е състояние за подценяване, а и е обект на редица изследвания.

Точно както и Алцхаймерът - заболяване, което може да изглежда все по-разгадаемо, но трудно може да се изведе един конкретен причинител за него. В последно изследване, публикувано в JAMA Neurology, се акцентира връзката между дневната сънливостта и въпросното заболяване на мозъка.

Снимка 419187

Източник: iStock

В основата на изследването е фактът, че хората, болни от Алцхаймер, имат нарушения в съня. Това твърдение може да се приеме за общовалидно, защото докато спим, в мозъка ни се произвеждат вещества, които се борят със заболяването. А когато този процес е нарушен, то се развива много по-бързо и лесно.

Сънливостта през деня пък е един от основните признаци, че имаме проблеми със съня през нощта. При голяма част от хората, участвали в изследването, се установява, че постоянната умора кореспондира с по-високи нива на амилиодни плаки в мозъка, пише Time.

Тези натрупвания се смятат за основен причинител на Алцхаймер, защото разрушават нервната тъкан и връзки, като по този начин влияят негативно и на редица функции на мозъка.

Алцхаймерът, мозъкът и как да го моделираме чрез начина си на живот

Как да се предпазим от Алцхаймер

Как сами променяме сивото си вещество

Учените препоръчват да не чакаме дълго и да не приемаме сънливостта през деня като резултат от моментно напрежение, пролетна умора или нещо друго. Ако седмица или две не можем да се наспиваме и това оказва влияние на ежедневието ни, трябва да се консултираме със специалист, особено ако сме в по-напреднала възраст, когато рискът от Алцхаймер се увеличава.