За повечето хора дори идеята за студен душ е достатъчна, за да ги накара да потръпнат. За екстремната плувкиня Барбара Ернандес, излизането в ледено студени води е не само ежедневната й работа, но и призвание на живота.

Ванеса О'Брайън, връх Еверест, Марианската падина и жената, покорила най-високата и най-ниската точка на света

Жената, покорила най-високата и най-ниската точка на света

Когато живееш за приключенията

38-годишната жена от Сантяго, Чили, наскоро влезе в историята, след като стана първият човек, преплувал 2.5 км във водите на Антарктида с температура 2°C през февруари 2023 г. Ако това не е достатъчно впечатляващо, ще допълним, че тя прави всичко само с бански костюм, шапка за плуване и очила.

Това е само последното в луд набор от предизвикателства, поети от Барбара, докато тя се опитва да счупи редица световни рекорди - включително да бъде първият човек, преплувал 5.5 км между Тихия и Атлантическия океан и преплуването на 1.6 км в океана за 15 минути и три секунди.

Някои от нейните изтощителни и смразяващи плувания отнемат години на обучение, а отдадеността й на това занимание й е спечелила нежната титла "Чилийската ледена русалка". Неотдавнашното й рекордно плуване в Антарктида, например, включва три години тренировки.

"Бях много уплашена", казва Барбара пред Metro. "За мен това беше невъзможно плуване и екипът ми се тревожеше за хипотермия и възстановяването ми. Когато го направих, телесната ми температура беше 27°C, а нормалната температура е 36/37°C. Така че бях с почти 10°C по-малко от нормалния човек. Наистина бях напълно замръзнала - ръцете ми, краката ми, всичко"

Но не само психическата й издръжливост в ледените води е възхитителна, но и фактът, че тя го прави без неопренов костюм или загряващо мазило - всичко това, защото обича усещането върху кожата си. 

Въпреки че участва в състезания по плуване в студена вода в Чили от 17-годишна, Барбара не крие, че дори 20 години по-късно ледената вода все още е шок за нея.

"Обичам студа. Знам, че за повечето хора студът е неудобен, но аз го обичам. За мен студът е огън - дори когато плувам в Антарктида сърцето ми гори в студа. Наслаждавам се на условията, ако остана съсредоточена върху мислите си."

Барбара има специален екип, кокто включва треньор, психотерапевт, диетолог и лекар, с които работи за ибягване на хипертония. "Преди и след плуването трябва да стоя на топло, но по време на него съм само по бански, шапка и очила във водата", разказва плувкинята и допълва, че се радва не само на студа, но и на връзката с природата.

Решеноето ѝ да плува в ледени води се корени в нейната страст към планетата. Барбара иска нейните рекордни плувания да хвърлят светлина върху изменението на климата и какво повече трябва да се направи, за да се защитят световните океани.

"Обичам океана, водата, дивата природа, студа и вълните. Мисля, че е част от сърцето ми. Аз принадлежа на тези места - от ледника до тъмното море. Това е моята истинска цел и споделянето на това с другите е брилянтно. С плуването в Антарктида, например, това е моята възможност да говоря за изменението на климата и ледниците."

Давид Венцл невероятното му постижение с гмуркане в ледено езеро Зилс Швейцария

Да се гмурнеш 50 метра под леда и то без неопренов костюм

Невероятното постижение на Дейвид Венцл

А за онези, които са вдъхновени да се отдадат на плуване в студена вода, чилийската Ледена русалка има някои важни съвети. Като това да започнем само с няколко секунди. "Плуването след това е много важно. Всъщност това е най-важното - движението, въпреки всичко."