Ако страдаме от проблеми със съня, търсим всевъзможни методи да се справим с тях. Като оставим настрана приспивателните, един от все по-популярните методи за стимулиране за заспиването е използването на бял шум.

Белият шум е непроменящ се, фонов шум. При него се поддържа едно постоянно ниво, без резки амплитуди в звуковите честоти.

Така той не изостря, а успокоява сетивата, изолирайки останалите странични шумове. И звукът от боклукчийския камион е много по-малко вероятно да ни събуди.

Снимка 432140

Източник: iStock

Белият шум се използва като средство за успокояване и заспиване най-вече при бебетата, които са неспокойни по една или друга причина.

Много майки прибягват до методи като включен сешоар или прахосмукачка, след като открият, че звукът на тези уреди действа релаксиращо на децата им.

С помощта на технологиите можем много по-лесно и безопасно да генерираме бял звук, на фона на който да се отпуснем и да заспим. Това става с помощта на редица приложения, които са достъпни за смартфони.

Продават се и специални устройства, които възпроизвеждат бял звук през цялата нощ, но не не изглеждат особено рентабилна инвестиция, пише Health Line.

Сънят, късното лягане и как да променим навиците си за няколко седмици

Как да спрем да бъдем нощни птици

За по-малко от месец

С нашумяването на този метод за по-лесно заспиване се появиха и мнения против него. Според някои учени, белият шум не е безопасен, особено за бебетата, защото може да доведе до шум в ушите. Затова е важно да спазваме здравословни нива - около 50 децибела.